Herfstexcursie De Groene Basis

Tijdens het kennismakingsweekend van de IVN Natuurgidsenopleiding sprak ik met Corry over De Groene Basis waar zij vrijwilliger is. Deze organisatie begeleidt excursies voor alle groepen van het basisonderwijs. In deze periode zijn dat herfstexcursies voor groep 5 en Corry raadt me aan om eens mee te lopen met zo’n excursie. Zodat ik kan proeven hoe het is om met kinderen samen te werken.

Zo gezegd, zo gedaan en ik geef me op om vandaag mee te lopen met groep 5 van de Driemaster, een basisschool bij mij om de hoek. Wat onwennig meld ik me bij de andere vrijwilligers die aankomen bij de school. Ik word hartelijk welkom geheten en gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger. Samen gaan we een groepje van 8 kinderen leiden. Ze krijgen per 2-tal een tasje waarin ze allerlei herfst- / natuurvondsten kunnen verzamelen. De kinderen zijn mega enthousiast en gaan naarstig op zoek naar allerlei dingen.

Het is bijzonder om te zien hoe ze op de natuur reageren, hoe ‘eager’ ze zijn om dingen te leren en hoe blij ze worden, door gewoon lekker buiten te zijn. Ik stap over mijn schroom heen en ga samen met de kinderen op zoek naar bijzondere dingen; een stukje van een soort conifeer, een veer van waarschijnlijk een kokmeeuw en natuurlijk ook naar de paddenstoelen. We gebruiken een spiegeltje en een loepje om bepaalde zaken nog beter te kunnen bekijken. Ze leren over ruimtelijk inzicht door met stappen te bepalen hoe groot een boom is (en hoe moeilijk het nog is om dat in te schatten). Ik laat ze voelen aan de onderkant van een blad van een bramenstruik (wist jij dat daar stekels op zitten…..).

Hun enthousiasme is aanstekelijk en ik voel me helemaal thuis tussen de kinderen. Mijn mooiste compliment kwam van een meisje dat op een gegeven moment naast me komt lopen, schuin omhoog kijkt met haar reebruine ogen en tegen me zegt “Ik vind je lief”. Mijn hart smelt, ik ben verkocht en later die middag meld ik me bij het bestuur aan als vrijwilliger. In de komende maanden is het even stil, vanwege de winterstop, maar in het voorjaar mag ik aan de bak als nieuw-bakken vrijwilliger bij De Groene Basis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.