IVN NGO – Kennismakingsweekend

Afgelopen weekend hebben we met alle deelnemers van de Natuurgidsenopleiding doorgebracht in Oostvoorne. We verbleven in het Samuel Naardenhuis. Een groepsaccommodatie die wat achter is gebleven in de tijd. Maar goed…, we zijn hier niet om te baden in luxe.

Na een kop soep met wat boterhammen op de fiets richting landgoed Mildenburg om samen met de boswachter op zoek te gaan naar vleermuizen. Via de batdetector hebben we de dwergvleermuis gehoord en bij een plasje ook zelfs de watervleesmuis gezien. Een mannetje en vrouwtje bosuil lieten even duidelijk horen dat zij er ook waren.
Nog even nagenietend bij het kampvuur met een glaasje wijn. We hebben prachtig zacht weer, onvoorstelbaar zo in oktober.

De dagen zijn gevuld met opdrachten over leerdoelen, welke activiteiten wil je doen, welk adoptieterrein, maar ook met natuurwaarnemingen, het determineren van allerhande zaken, discussies over duurzaamheid en een korte introductie in leerstijlen en hoe iedereen dus op een andere manier informatie tot zich neemt.

Een hele leuke opdracht die we op zaterdagmiddag deden was het verzamelen van natuurlijke materialen in alle kleuren van de regenboog (of wel gelijk aan alle edelstenen uit een schatkist). Het was onvoorstelbaar dat er van iedere kleur wel iets te vinden was. En hoe we daar een prachtig kleurenpalet van konden maken. Ook echt letterlijk….

De zaterdagavond was voor mij een bijzonder unieke ervaring. We zaten, met een glaasje vruchtenwijn, in stilte te genieten van de zonsondergang aan het Brielse Meer. Ieder zijn eigen gedachten, maar voor mij gewoon de stilte met af en toe de geluiden van vogels die wegvliegen of juist aankomen op het water om hier de nacht door te brengen. Jammer dat je daarna weer moet naar de realiteit….

Dank aan alle deelnemers voor hun openhartige gesprekken en uiteraard ook veel dank aan onze begeleiders die deze groep volwassen kinderen redelijk in het gareel wisten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.