Vervolg van Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Zo we zijn inmiddels 10 dagen verder nadat de plastisch chirurg het knobbeltje heeft weggesneden. Oja, voor de nieuwsgierigen onder jullie. Het bobbeltje heeft natuurlijk een naam en ik heb vandaag maar aan de dermatoloog gevraagd of ze het wilde opschrijven, onthouden kon ik het niet. Het bobbeltje heet: granuloma pyogenicum en voor een goede site met wat medische uitleg klik hier.

Vandaag zouden de hechtingen er eindelijk uitgaan. Moet zeggen dat tot aan het weekend het allemaal erg voorspoedig ging. Althans naar mijn mening. Vanaf maandag begon het te irriteren. Ik raakte natuurlijk nu steeds vaker per ongeluk de hechtingen aan (was ze niet meer echt bewust) en dat irriteerde behoorlijk op de wond. Bij 1 hechting was echt goed te zien dat het daar een klein beetje aan het ontsteken was.

De assistent haalde de hechtingen eruit. Dat ging gelukkig goed en ik ben niet misselijk geworden of flauw gevallen. Wauw, ik ga vooruit.

Even wachten en toen kwam de dermatoloog. Allereerst met de uitslag dat het inderdaad een granuloma pyogenicum was, een goedaardig knobbeltje. Dit wist ik natuurlijk al wel, want dat had ze vorige keer al gezegd, maar het laboratorium moet dat natuurlijk nog wel even bevestigen.

Volgens haar zag de wond er niet optimaal uit. Het was licht geïrriteerd en jammer van het plekje bij 1 van de hechtingen. Ja duh, dat had ik ook al gemerkt en nu.

Ze schreef me Locoid creme voor (een zalf met hydrocortisone). Van de beschrijving en bijwerkingen van deze zalf word je ook niet echt vrolijk, maar goed, dat wist ik op dat moment natuurlijk nog niet.

Een week iedere dag 1 maal dun insmeren om de irritatie te verminderen.

En verder vertelde ze me even doodleuk dat ik het toch wel een jaar moest geven voordat het litteken echt weg zou zijn. Pardon, u zei een JAAR!!!!!!

Dat was wel even een flinke domper. Dat had ik niet verwacht. Maar goed, het is niet anders meer en natuurlijk ben ik blij dat die lelijke bloedende bobbel weg is. Want dat zag er ook niet uit.

Maar ik moet nu deze zomer dus wel opletten met de zon in mijn gezicht. Zorgen dat ik continu tubetje goede beschermingsfactor bij me heb, die ik er op kan smeren. Want zon is ook niet echt goed voor een litteken. Verder krijg ik natuurlijk tips van mensen om bijv. Calendula zalf te gebruiken of Johannesolie. Volgens de dermatoloog is de werking van deze producten nooit bewezen, dus volgens haar niet zinvol. Uiteraard sta ik vrij om het te gebruiken, maar het hoeft zeer zeker niet.

Nu weet ik dus niet goed wat te doen. Eerst nog even een paar dagen die Locoid creme gebruiken, totdat de irritatie weg is, maar dan. Wel of niet aan de slag met die anti-litteken middeltjes.

Hieronder zie je het resultaat zoals het er nu uit ziet. Sommige zullen denken, ach Esther, waar maak je je druk om. Ik weet het, maar het is toch in mijn gezicht en voorheen zat het er niet, dus het is nog steeds wennen voor me. Niet dat ik nou zo ijdel ben, maar toch…….

IMG_0139

En zo ziet het eruit als je mijn hele gezicht ziet.

IMG_0151_klein

5 reacties

 • ziet er allemaal al een stuk beter uit.. en gelukkig is het allemaal goedaardig. Ik hoop dat, als alles genezen is, de littekens mee zullen vallen.

 • Fijn om te horen dat het bobbeltje niks kwaads in de zin had. Tsja, dat litteken, dat zal nog wel ff zichtbaar zijn. Het is extra vervelend omdat het in je gezicht zit, maar vaak is het zo dat het jou meer stoort dan dat anderen het zien. Om ook maar een tip te geven: van Biodermal heb je een of ander crèmetje dat littekens zou doen vervagen. Sterkte ermee!

 • Caroline

  Volgens mij ben je er wel van afgevallen! Geef het herstelproces de tijd. Met een jaar bedoelen ze waarschijnlijk dat je er dan helemaal NIETS meer van ziet. In de tussentijd zal het wel zo verminderen dat anderen het niet meer zien. Hou je haaks & liefs, Caroline

 • In je gezicht is nooit leuk. Maar zoals anderen al schreven, wees blij dat je van die bloedingen af bent. En nu weet je zeker dat je er over een poos niets meer van ziet.

  Gelukkig dat het goedaardig was.

  Wanneer mag je weer duiken ? Of plons je al ?

  liefs,
  Mary-Ann

 • Gelukkig was het niet kwaadaardig. Maar een litteken in je gezicht ben je niet blij mee. Hoe klein ook! De werking van Johannesolie is misschien niet aangetoond, maar het werkt echt wel. Mijn moeder heeft het gebruikt en je ziet er bijna helemaal niets meer van. Gewoon proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.