Schouderklopje voor mezelf

Pfff, raar dat ik het gisteren totaal vergeten ben. Maar ik mag mezelf eigenlijk wel eens feliciteren. Met wat, zul je denken en een aantal mensen weet echt niet waar ik het over heb. Dat zijn mensen die me nog niet langer dan 2 jaar kennen. De mensen die me langer kennen dan 2 jaar, weten misschien waar ik het over heb of er gaat zo weer een belletje rinkelen.

Het heuglijke feit waar ik mezelf mee mag feliciteren is toch wel dat ik inmiddels 2 jaar rookvrij ben!!!!
En wel volledig, totaal, zonder blikken of blozen, zonder moeite.
Ik snap er zelf echt helemaal niets van, maar ik ben er uiteraard ontzettend mega blij mee.
En toch ben ik het gisteren even vergeten…….. 🙁

Vanaf mijn 17e tot mijn 34e heb ik gerookt. Een pakje sigaretten was heel normaal voor me. Met uitgaan werd dat een pakje op een avond. Yep, ik was een vrij zware rookverslaafde. Vond dat zelf niet altijd even leuk (al was het alleen maar omdat het zoveel geld kostte) en daardoor heb ook ik diverse pogingen ondernomen om te stoppen met roken. Maar allen zonder resultaat.
In januari 2006 deed ik weer een verwoede poging. Ik kwam toen zelfs bijna 5 kilo aan. Toen ik na een korte periode weer begon met roken, baalde ik dubbel zo erg. Ik was EN aangekomen EN ik rookte weer.

Eind augustus 2006 was ik mezelf zo beu. Ik haatte het dat ik rookte, ik baalde ervan dat ik altijd maar liep te controleren of ik nog voldoende sigaretten bij me had. Had ik nog voldoende voor die avond, mmm er is geen winkel meer open, dan maar langs de benzinepomp. Bah, na een avond uit stonken mijn kleren toch wel heel erg (op dat moment geen erg in hebbend, dat mijn kleren altijd stonken……).
En laten we vooral niet vergeten wat een geld er aan opging. Een pakje sigaretten kostte toen € 4,- (weet niet wat de prijs nu doet). Bij ongeveer een pakje op een dag, kost je dat dus gewoon € 120,- per maand!!!!!

Ik nam het besluit dat het nu voor eens en altijd over zou zijn. Ik zou een niet-roker worden, geen ex-roker, niet iemand die bezig was met stoppen met roken. Nee, ik stelde voor mezelf de datum van 1 oktober vast en leefde daar naartoe. Vanaf die datum was ik een niet-roker. PUNT.
Veel mensen verklaarden me voor gek, hadden zoiets van, ja maar dan kun je ook nu stoppen. Nee, ik neem een maand de tijd om me voor te bereiden, er naar toe te leven, zo te gaan walgen van mezelf dat het nu echt voor eens en altijd over is. En zo gezegd, zo gedaan. Ik leefde er een maand naar toe. Begon steeds meer te walgen van mezelf en het roken (maar ik bleef stug bijna een pakje op een dag roken) en toen was daar ineens de datum 1 oktober 2006.

verbodenteroken

En sindsdien heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Ik heb het de eerste 2 weken even moeilijk gehad. Gebruikte toen nog nicotinepleisters, maar werd daar wel vaak een soort high van als die nicotine afgaven. Daarna was ik ook daarmee klaar. In totaal waren het de eerste 2 maanden even moeilijk en dan met name de gewoonte momenten. Opstaan ging in een ander ritme en na het avondeten maar meteen opstaan en iets gaan doen. Ik ben gaan hardlopen om niet nog eens extra aan te komen. De 5 kilo van eerder dat jaar, waren er helaas nog niet af. Het hardlopen heeft me een extra stimulans gegeven. Ik kreeg uiteraard meer conditie, door het hardlopen, maar ook doordat ik natuurlijk niet meer rookte. Mijn geur en smaak kwamen terug. Al heeft dat bij mij behoorlijk lang geduurd.

En nu, 2 oktober 2008, ik heb in de afgelopen 2 jaar toch wel behoorlijk moeilijke momenten gehad. Momenten met veel stress en diepe dalen en ondanks dit alles is er geen moment geweest dat me heeft doen denken aan een sigaret. Geen moment waarop ik dacht, pfff, had ik nu maar een sigaret. Geen moment meer waarop ik liep te stressen of ik nog wel voldoende sigaretten in huis had.

Ik ben TROTS op mezelf en ik kan alleen maar zeggen, dat het me enorm veel rust heeft gegeven!!!!! En misschien wel vanwege het feit dat ik nu een niet-roker ben en dat dat dus eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld is, ben ik waarschijnlijk gisteren vergeten dat dat 2 jaar geleden niet de normaalste zaak van de wereld was.

Ik ben echt een niet-roker en geen ex-roker meer…….

4 reacties

 • zeker weten!! goed gedaan Emmie!! Roken is ongelooflijk slecht voor je. Doet dat je nu al 2 jaar niet meer rookt, ga zo door!!

 • eh.. Doet = Goed

 • Caroline

  Hey Esther,

  Wat vliegt de tijd. We kennen elkaar (bijna) 2 jaar en grappig dat je rond die tijd ook gestopt bent met roken. Echt onwijs dapper. Ik weet niet of ik het zou redden als ik zou moeten stoppen met mijn ‘verslaving’: choco-choco-chocolade 😉

  Liefs,
  Caroline

 • Lazy Charles

  Hallo Esther

  op zo’n prestatie mag je inderdaad trots zijn.

  groetjes en tot aan de waterkant

  Karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.