Wist-je-dat

Van Floris kreeg ik een hele leuke wist-je-dat doorgestuurd en die wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden.

“Het dorp” is een lied, geschreven in 1965 door Friso Wiegersma. Het werd in mei 1974 het laatste uitgebrachte nummer van de cabaretier Wim Sonneveld. De melodie is van het Franse La montagne van Jean Ferrat. Sonneveld zingt emotioneel over “zijn dorp” bij het weerzien van het door de vooruitgang gehavende dorp. Veel mensen weten echter niet dat het gaat over het Noord-Brabantse Deurne.

De single reikte niet verder dan de 27e positie in de Top 40, maar groeide uit tot een populaire song die enkele keren is gecoverd. Karin Bloemen bracht het nummer op 29 mei 1999 op de markt en in die versie behaalde het de 86e positie in de Mega Top 100. In de Radio 2 Top 2000 staat het tot 2007 bij de beste vijftig songs met als hoogste positie nummer 29 in de 2006-editie.

In 2008 stond het numer op de eerste plek van de Top 100 van het Nederlandse Lied, uitgezonden op Radio 5.

Het liedje kun je hier beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.