Whiskyfestival

Al een paar jaar ga ik samen met Marcel (die ik weer ken van het Iers dansen) en een paar andere mensen naar het jaarlijkse Whiskyfestival in Leiden. Afgelopen weekend was het weer zo ver. Zoals ieder jaar gaan we dan van te voren eerst genieten van een heerlijk whiskymenu bij restaurant het Prentenkabinet. Zij hebben speciaal voor het Whiskyfestival een menu, waarbij de gerechten zijn klaar gemaakt met whisky.

Om 19.00 uur sloten we aan in de rij bij de St. Pieterskerk om naar binnen te mogen voor het Whiskyfestival. Na het opbergen van de jassen, ons 2008 proefglas ophalen, het boekje waarin we nosing/tasting notities kunnen opschrijven en het pipetje voor water, zijn we er klaar voor!!!

Ik heb het dit jaar iets rustiger gehouden met het aantal te proeven whisky’s ("slechts" 10 dit keer). Maar ben toch wel weer een stukje verder gekomen in mijn keuze wat ik wel en niet lekker vind. Als je naar de volgende site gaat, zie je een mooi kaartje met de regio-indeling van Schotse whisky’s. In het menu kun je nog doorklikken naar een beschrijving van de regio’s.
Inmiddels ben ik er achter gekomen dat mijn voorkeur toch voornamelijk uitgaat naar whisky’s afkomstig uit de Highlands, Speyside en van het eiland Scapa. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, maar dit is voor mij de grofste indeling op basis waarvan ik een whisky op dit moment zal kiezen.

De lekkerste whisky die ik zaterdag heb gedronken was de Balvenie Rum Cask 17 Years Old Single Malt Scotch Whisky.

Volgens de kenners heeft ie de volgende omschrijving:

Geur: Een helder aroma met intens bloemige en fruitige noten. Sinaasappelschil, lavendel, kokosnoot en een vleugje pinda-olie.
Smaak: Prachtig zoet, met de karakteristieke Balvenie smaak van honing, vanille, rijp vers fruit en subtiele kruiden.
Afdronk:
Bijzonder zacht en lang.

Mijn eigen notities zijn vooralsnog erg beknopt en omvatten eigenlijk alleen nog maar de woorden "zacht", "scherp", "zoet", "rook", "fruit". Veel verder kom ik nog niet. En ik kan uiteraard zeggen of ik de whisky wel of niet lekker vind. Het echt proeven van whisky vind ik zo mogelijk nog moeilijker dan bij wijn.

Wat ik ook altijd een bijzonder onderdeel vindt van alle proeverijen, is het gedeelte waarbij je een gerechtje (klein hapje) kunt eten in combinatie met een whisky. Dit keer waren er weer bijzondere hapjes, o.a.:

  • Terrine van kreeft, sukade en groene koop met whisky mayonaise geserveerd met een Cragganmore Distillers Edition
  • Sashimi met whisky sesamglaze geserveerd met een Oban of een Clynelish
  • Chocoladetaart geserveerd met een Dalwhinnie 15 Year Old (uit de vriezer)
  • Crostini met avocado serranoham geserveerd met een Cragganmore 12 Year Old
  • Gerookte zalm geserveerd met een Talisker 10 Year Old of een Talisker 18 Year Old
  • Crème Brulée met rozijntjes geserveerd met een Blair Athol malt whisky
  • Gamba’s met een saus van whisky en truffel geserveerd met een Caol Ila Distillers Edition

Ik heb zelf voor de gamba’s gekozen. Een heel bijzondere combinatie met de Caol Ila whisky. De whisky zelf vond ik wat scherp (vrij logisch, want deze komt uit de streek Islay en deze is niet mijn favoriet), maar in combinatie met de gamba’s ging het dus perfect. Alsof de gamba’s de sterke smaak eraf haalden. Het was mjammie!!!

Op een whiskyfestival mag Paul Martin natuurlijk niet ontbreken. We hadden hem al zien optreden en later spraken Marcel en ik hem even aan. Hij kende ons nog van de tijd dat we nog bij KSID aan Iers dansen deden en vroeg ons of we even wilden dansen. Uhm, ja op zich wel leuk, maarre, we hebben het al even niet meer gedaan. Ach, geen probleem, het publiek zal het zeker leuk vinden. Dus zo gezegd, zo gedaan. Even later zitten we te genieten van een glas whisky en van de muziek van Paul Martin en Jock the Box en worden we door Paul gevraagd om op het podium te komen. Jock stemt even het tempo met ons af voor de reel die we zullen dansen. Paul kondigt ons aan en dan is het "5-6-off you go". Marcel en ik wisselen de beginners reel met de primary reel af, maar na 3 keer beiden ons rondje gedanst te hebben, vinden we het genoeg. Ik geef een teken aan Jock dat hij de muziek kan stoppen. Marcel en ik krijgen een daverend applaus!!! Het was ontzettend leuk om weer eens te dansen, wat heb ik het gemist……

Om 23.00 uur is de avond afgelopen en nemen we een taxi naar Leiden Centraal. Het was weer super gezellig en ik heb weer genoten van de whisky’s. Op naar volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.