Bloed geven

Al sinds de tijd dat ik op de universiteit zat, ben ik bloeddonor. Een vriendin deed het al een paar jaar en haalde mij over om ook bloeddonor te worden. Die eerste keer ging het allemaal prima. Ik kreeg een uitgebreide check bij de keuringsarts alvorens ik een halve liter bloed mocht afstaan. Ik had nadien nergens last van, maar heb mezelf toen wel verwend met een lekkere biefstuk en een glaasje rode wijn……

De keer daarna ging het wat minder goed. Toen ik van de stoel afstapte na de afname, viel ik bijna flauw. De donorassistente zag dat ik volledig wit wegtrok en was dus op tijd bij me om me op te vangen. De afname was redelijk snel gegaan en waarschijnlijk lag het daar aan. Ze raadde me aan om voortaan te vragen of mijn stoel wat verder achterover mocht staan. Dan zou ik geen last hebben van duizeligheid.

Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels heb ik, met gisteravond erbij, al 39 keer bloed gegeven in 17 jaar tijd. De volgende keer is weer een bijzonder moment en mag ik een cadeautje uitkiezen als erkenning.
Vrouwen mogen maximaal 3x per jaar bloed geven, voor mannen is dit vastgesteld op max. 5x per jaar. Dit vanwege het feit dat de ijzerreserve die in het lichaam nodig is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes, bij mannen hoger is dan bij vrouwen (over het algemeen). Verder mag je in bepaalde situaties een tijdje geen bloed geven (na gebruik van bepaalde medicijnen of bij een bezoek aan een bepaald land bijv).

Waar wordt het bloed nou eigenlijk op getest, want het moet natuurlijk wel veilig zijn voor de ontvanger later. Het bloed wordt getest op de volgende vijf infectieziekten:

  • HIV (Aids-virus)
  • Hepatitis B (geelzucht)
  • Hepatitis C (geelzucht)
  • HTLV (Human T-cell Lymphotropic Virus; leukemievirus)
  • Syfillis (geslachtsziekte)

Verder wordt er in het laboratorium nog een check gedaan op je bloedgroep. En voorafgaand krijg je nog een kleine check bij de afname-assistent die controleert of je Hb-gehalte goed is en je bloeddruk in orde en die samen met je de vragenlijst doorneemt die je hebt ingevuld. Pas als dit allemaal in orde is, mag je door naar de afname.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog steeds niet prettig voel bij het afnemen van mijn bloed. Als de naald in mijn arm gaat, heb ik altijd zo iets van “wat doe ik hier, waarom doe ik dit, ik vind het niet fijn”…… En toch ga ik iedere keer weer netjes naar het donorcentrum als ik mijn oproepkaart weer in de bus krijg. Tenslotte redt het wel mensenlevens, en ik moet er toch niet aan denken dat ik zelf een keer in het ziekenhuis lig en er zou dan niet voldoende bloed zijn om mijn leven te redden…… Persoonlijk ben ik van mening dat als je in normale conditie bent, geen ernstige ziekte hebt of anderszins een goede reden hebt om geen bloeddonor te zijn, iedereen bloeddonor moet worden. Het kost je een klein beetje van je tijd (maar wat stelt dat nou eigenlijk voor), maar je redt er wel een hele hoop mensenlevens mee.

Mocht je meer willen weten over Sanquin Bloedbank, kun je een kijkje nemen op hun website. Op hun website kun je veel informatie vinden over het donorschap, wanneer je bloed mag geven en waar je naar toe kunt (er zijn meer dan 300 afnamelocaties, dus vast ook wel bij jou in de buurt). Uiteraard kun je je op de website ook aanmelden als donor.

 Bloed geven doe je met je hart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.