Heerlijk duikweekend

Wat wil een mens zich nog meer wensen als ie van duiken houdt. Zaterdag stapte ik net na het middaguur in de auto richting Zeeland. Nog even mijn flessen vullen en zo’n 2 uur later kwam ik bij Dreischor aan. Alex, Rob en Danielle waren er al. Niet veel later kwam de rest aan. Omkleden en we konden het water in. Het Grevelingenmeer lag er superglad bij. Geen rimpeltje te zien in het water en het zicht was veelbelovend.

Samen met Merel ga ik koppie onder. Brrr, wel ff wennen hoor, want het water is behoorlijk koud en dat voel je toch wel op je gezicht. Maar het is een super mooie duik. Erg goed zicht, soms wel meer dan 10 meter. En dat heb je niet vaak. Alex en Rob duiken een stukje van ons vandaan en we kunnen hen continu goed volgen.
Onderweg komen we weer leuke dingen tegen: millenium wratslakken, groene wierslakken, botervisjes, de nodige krabbetjes en kreeften. Het onderwaterleven is wat matiger geworden door de koude, maar het zicht maakt zoveel goed. Het is zo leuk om met zoveel zicht heerlijk rond te zweven en te genieten van het landschap.

Linda en Floris staan op de kant als we weer boven komen. Die hebben op een andere stek gedoken, maar komen toch ff gedag zeggen. Natascha en Jeroen zorgen voor heerlijke warme choco die er wel in gaat na een koude duik. De spulletjes weer inpakken en op naar het huisje van Natascha en Jeroen in Zonnemaire. Daar gaan we even opwarmen, kopje soep eten, nog een beker warme choco drinken en ff bijkletsen. Rond 6 uur vertrekken we richting Brouwershaven waar we gaan eten bij Jacob Cats. Iedereen geniet van een heerlijke maaltijd.

Na het eten vieren we een klein Sinterklaasfeestje. Iedereen heeft een klein cadeautje gekocht en een gedicht erbij gemaakt. Al deze cadeautjes gaan in een grote Sinterklaaszak. Men neme een dobbelsteen. Zodra iemand een 3 gooit, mag ie een pepernoot eten. En zodra iemand een 6 gooit, mag ie een cadeautje uit de zak pakken. Heeft de persoon al een cadeautje, dan neemt ie een cadeautje uit de zak en geeft dit aan iemand die nog niets heeft.
De nodige badeendjes gaan de ronde, het ene gedicht nog lachwekkender dan het andere. Er moet eerlijk gezegd worden dat Sinterklaas wel heel erg goed op de hoogte is van allerlei dingen, zoals o.a. zwembroeken vergeten……

Zo rond de klok van 12 uur maken we ons klaar voor de nachtrust. Natascha verbaast zich over het feit hoeveel mensen er toch wel niet in haar huisje kunnen blijven slapen. Merel, Adrie en Piet liggen op de banken, Elzie, Laurens en ikzelf op de grond tussen de banken, Heidi ligt in een hoekje achter de tafels weggestopt en Danielle ligt in de keuken op de grond. Natasja en Daan liggen in de logeerkamer in de bedden. In totaal dus 10 logées en eigenlijk kunnen er best nog een paar bij (mits we de tafels naar buiten sjouwen).
Al snel ligt iedereen in diepe slaap. De een wat meer dan de ander, gezien het nodige gesnurk van sommigen……

Om 8 uur is het weer tijd om op te staan. Met zoveel mensen duurt het wel even voordat iedereen is aangekleed en heeft ontbeten. Natascha en Jeroen hebben voor een heerlijk ontbijt gezorgd, met warme croissantjes en gebakken eieren.

Tegen 10 uur vertrekt een ieder richting de Nieuwe Kerkweg, alwaar we verzamelen met nog een hoop andere enthousiaste duikers voor de alombekende GODD. Er zijn een hoop duikers die het koude water gaan trotseren. Luc geeft een korte briefing bij de waterkant, de buddyindeling volgt en we kunnen ons gaan klaarmaken.

Ik ga een duik maken met Vasco en Ivar. Helaas is het dieper dan 10 meter niet zo’n goed zicht, maar we vermaken ons prima tussen de platen. Lekker neuzen naar klein spul. We vinden 2 mooie zeedonderpadden. Een zit helemaal verscholen in een schelp. De ander ligt mooi onder een struikje. Verder nog millenium wratslakken, hooiwagenkrabbetjes en in het ondiepe gedeelte ook nog groene wierslakken. Ook hier hebben we in het ondiepe gedeelte weer erg goed zicht.

Na de duik komen de nodige versnaperingen tevoorschijn. Iedereen heeft wel iets lekkers meegenomen. Aan de lijn doen is er echt niet bij. Maar ach, met deze kou kan je wel wat extra’s gebruiken…..

Even vullen bij DC de Grevelingen en wat extra loodzakjes gehaald. Heb met mijn dikke onderpak en extra laag eronder, toch net te weinig lood bij me. Zeker als ik ondiep nog wat wil neuzen met een bijna lege set. En met dit koude weer heb ik dan liever een klein beetje lucht in mijn droogpak, dan dat ik met een lichte squeeze duik.

Even opwarmen bij de Kabbelaar en daarna is het weer klaarmaken voor de laatste duik vandaag. Dit keer ga ik duiken met Dicky. Ondanks dat we elkaar heel veel zien bij de duikstekken en ook buiten het duiken om veel contact hebben met elkaar, duiken we nauwelijks samen. Dus het is altijd extra leuk als ik met haar ga duiken. We gaan er bij de toren in en willen even het wrakje bekijken. Ik heb echter niet helemaal de goede lijn gezwommen, dus het is even zoeken, maar we vinden het wrakje gelukkig wel. Aan de onderkant bij de bodem is het zicht niet zo heel erg goed, maar wat ondieper en bovenop het wrak is het zicht weer erg goed. Door een opening zie ik in het wrak een hele grote NZ-krab zitten. Wat zijn dat toch een machtige beesten. Hier helaas geen naaktslakken, maar wel weer botervisjes (wel weer allemaal kleintjes hoor) en de krabbetjes en kreeften. Dicky probeert foto’s te maken met een nieuwe camera die ze aan het testen is, maar het wil niet echt lukken. Jammer.

Ook nu na de duik nog even opwarmen bij een kop warme choco. De logboeken worden ingevuld en aangevuld met de GODD-stempel.
Het was weer een superdagje met leuke duiken en vrij goed zicht. Ondanks de kou (dank Merel voor het lenen van je wanten, dat scheelde al een stuk), blijft het zalig om onder water te zijn. En ja, het is even sjouwen met je D12 over de dijk (maar zelfs met een enkele fles vond ik dat al vervelend), maar je wordt er onder water zo voor beloond, dat ik me daar niet meer druk over maak.

Thanks iedereen voor de gezelligheid, de lekkere versnaperingen en natuurlijk het buddy-en. Ik heb weer eens genoten, en ja, het klinkt misschien dan wat afgezaagd, want ik zeg dat eigenlijk altijd wel na mijn duikdagen, maar het is en blijft een feit. Ik geniet echt nog iedere duik van het onder water zijn, van het onderwaterleven en van het landschap. En met het prachtige weer dat we gisteren hadden, een stralende zon, een lekker temperatuurtje voor de tijd van het jaar, een gladde waterspiegeling van het Grevelingenmeer en goed gezelschap. Zoals ik aan het begin al zei, wat wil een mens dan nog meer…..

3 reacties

 • Jenny

  Klinkt als een leuk weekend! Jammer dat ik er niet bij kon zijn….

  Volgende keer beter 😉

 • KArel

  het was ook een leuke duikdag voor mij, weekend zat er helaas niet in.
  Bedankt voor het gezelschap hoor.

 • Merel

  Het was inderdaad een leuk weekend!! Enne… mijn wanten…..als ik ze zelf niet nodig heb, mag je ze de volgende keer gewoon weer lenen hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.