Super genoten van een avondje “Percossa”

Recentelijk werd ik uitgenodigd door John om mee te gaan naar een voorstelling van Percossa. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik hou wel van percussie en slagwerk, dus ik stemde gelijk in. Gisteravond was het dan zo ver. Via Loosdrecht, waar ik mijn duiklamp ter revisie heb afgegeven, reed ik richting Roelofsarendsveen. Daar kennis gemaakt met ook nog Annelous en Jurgen, die met ons mee zouden gaan.
Eerst nog even lekker een hapje eten bij de Italiaan. Altijd goed natuurlijk. Kan ik weer zo’n heerlijk calzone pizza bestellen. Mjammie.

De voorstelling van Percossa vond plaats in Schouwburg De Meerse op Locatie in Hoofddorp. Even zoeken, want het zit nu op een bedrijventerrein, maar dat is vanwege de verbouwing van de “oude” schouwburg.
John had echt fantastische kaarten geregeld. We zaten op rij 4 en bijna in het midden. Wat wil een mens nog meer met zo’n voorstelling.

De voorstelling waar we nu naar zijn gaan kijken, heet “10 jaar van de straat”. Ja, maar hoe moet je een avond met deze mensen nou beschrijven. Ik citeer daarvoor maar de Slagwerkkrant, zij zijn tenslotte meer kenner dan ik:

Percossa – 10 Jaar Van De Straat (27 oktober 2008, Schouwburg, Leiden)
door Mark Eeftens

De Slagwerkkrant, 21-02-2009
De verwachtingen voor deze jubileum-voorstelling van Percossa waren hooggespannen. Immers, Slagwerkkrant bezocht de vorige show en die was al erg goed. Ook waren we aanwezig bij een van de repetities met Hans Minnaert, waarbij keihard werd gewerkt, gedurende lange tijd. De nieuwe show moest al het voorgaande overtreffen. Daarbij speelde Percossa ook nog de monden open van de crème de la crème van de slagwerkwereld bij shows in het Verre Oosten. 10 Jaar van de Straat moest dus wel iets bijzonders zijn, en dat is de groep ruimschoots gelukt.
De opening is overrompelend. We zien de groep boven het podium in de lucht hangen. Hoe dat kan, gaan we natuurlijk niet verraden, maar het is erg mooi gedaan. Vervolgens komen in hoog tempo allerlei aspecten van ritme voorbijvliegen.
Ik zeg ‘ritme’, omdat er lang niet altijd slaginstrumenten worden gebruikt. Percossa weet zelfs met zand een prachtig nummer te maken. Bolon zwaaien, spectaculaire bodypercussion en een uitgebouwde versie van het hilarische nummer met de boomwhackers waarbij de heren elkaar stevige meppen verkopen, en passant een melodie spelend…
Overal waar Percossa elementen uit oudere nummers gebruikt is er sprake van een stevig opgevoerde versie. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van alle aspecten van het theater en de show is doorspekt met humor. Na de pauze wordt het aandeel slaginstrumenten groter en het geluid steviger. Ook hier krijgt de kijker nauwelijks de tijd om adem te halen en wordt toegewerkt naar een zinderende climax. Uiteindelijk verlaten we totaal bevredigd de zaal met één gedachte: dit moet een van de leukste slagwerkshows zijn die ooit in een theater heeft gestaan! Het maakt in dit geval niet uit of je drummer bent of niet. Iedere Nederlander zou verplicht…

En daarmee beschrijft de recensent absoluut wat ik gisteravond heb gezien. Ik heb met af en toe met open mond zitten kijken, moest echt mijn neus dichtknijpen en mond bedekken om niet al te hard te lachen en af en toe moest ik echt opletten om adem te blijven halen.

De kaarten voor dit eerste seizoen van hun nieuwe show, zijn kennelijk allemaal uitverkocht. Nu dus wachten tot oktober, want dan ga ik zeker weer naar een voorstelling van hen.

Hier een voorproefje, zodat je een idee hebt wat ik heb gezien. Dit is een lange trailer van hun show “From Holland”. Have fun!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.