Weekje vrij en lekker duiken

Afgelopen week was ik heerlijk vrij. En wat had ik het getroffen met het weer. En met zoveel vrije dagen en prachtig zomerweer, moet er natuurlijk gedoken worden.
Op zondag 17 mei stonden de eerste duikjes op het programma, samen met Jack naar de Bergse Diepsluis om sepia’s te zoeken (en gevonden natuurlijk) en naar de Zeelandbrug op zoek naar de naaktslakken (gekroonde ringsprietslak, slanke waaierslak en millennium wratslakken). Heerlijk dagje.

Maandag stond ik even droog, maar die dag werd nuttig gebruikt om wat op te ruimen (met name paperassen) en gewoon wat te relaxen. Een dagje niets doen, is zo lekker.

Dinsdag ging ik met Sofie op pad. Eerst een relaxt duikje bij de Zeelandbrug. Ondanks dat het een gewone doordeweekse dag was, was het toch behoorlijk druk. Tijdens de duik ging ik op zoek naar naaktslakken en zowaar trof ik 4 verschillende soorten: de millenium wratslak, de groene wierslak, grote vlokslak en de rosse sterslak. Verder ook nog baby snotolfjes en baby zeedonderpad. Gezellig nakletsen met Joke en Tineke die ook bij de brug hadden gedoken.
Daarna reden we door naar Zoetersbout. Terwijl we aan het optuigen waren, kwam ook Peter van Bragt aangereden. Ik stond vol trots te vertellen dat ik 4 verschillende soorten naaktslakken had gezien, maar dat ik toch wel baalde dat ik er nog 3 miste, omdat ik wist dat er nog 3 andere soorten te vinden waren bij de brug. Peter vroeg toen of ik zin had om op de LW kentering te gaan duiken. En daar zeg ik natuurlijk geen "nee" tegen.
Maar goed, eerst de duik bij Zoetersbout nog. We zouden in de rechterkom blijven, omdat we daar kans zouden hebben op de sepia’s. Rustig gingen we koppie onder en doken op ons gemakkie parallel aan de dijk. Na een half uurtje keerden we om. Op de terugweg kwamen we Peter onder water tegen, die ons gebaarde om wat dichterbij te komen en rustig op de bodem te gaan liggen wachten. Fie en ik gingen er eens rustig voor hangen. En zowaar, daar kwamen een paar pijlinktvissen aan. Wauw, die zijn zo gaaf. Ze kwamen dichterbij de rekjes, rommelden wat, en zwommen weer achteruit. Peter gaf teken dat het een paar minuten zou duren voordat ze weer terug zouden komen. En ja hoor, even rustig wachten en daar kwamen ze weer. En zo hebben we ze een aantal keren zien terugkeren en weer achteruit weg zien zwemmen.
In het ondiepe nog op zoek naar de baby snotolfjes en zeedonderpadjes en ook nog gevonden. Wat zijn het toch een schatjes hè als ze zo klein zijn. Al met al een zalige duik.

Pijlinktvissen1 Baby_zeedonderpad

Fie ging nog even gezellig met Peter en mij mee terug naar de Zeelandbrug. Ze kon helaas niet meeduiken, omdat ze naar een bijeenkomst ging in Breda. Peter en ik maakten ons klaar voor de duik. We zouden er een ware naaktslakkenjacht van gaan maken. En mijn wensen werden vervuld hoor. We hebben wel 7 verschillende soorten naaktslakken gezien en ook nog de eitjes van de 8e soort. Allereerst was er natuurlijk de gekroonde ringsprietslak (ja ik heb inmiddels geleerd dat het de "gekroonde" is en niet de "slanke"). En niet alleen op de kooi kwamen we deze tegen, maar wat dieper kwamen we zelfs een paartje tegen. Prachtig diertje, onvoorstelbaar dat dat in NL water voorkomt. Verder de grote en de kleine vlokslak (en niet de vlokkige naaktslak). De kleine vlokslak had ik nog niet eerder gezien. Lijkt behoorlijk op zijn grotere broer, maar is toch net wat anders. Uiteraard kwamen we ook de millennium wratslakken tegen. Peter had al een paar keer laten zien waar boompjesslakken zaten en ja hoor, uiteindelijk lukte het ook mij om er zelf te vinden. Jippie! Verder nog de rosse sterslak en de roodgevlekte kroonslak (doto coronata) en de eitjes van de tergipes tergipes. En naast deze naaktslakken zagen we ook nog de asgrauwe tolhoren, sepia’s, zeebaarzen en botervisjes. Ik heb echt enorm genoten van de duik, heel veel geleerd en bovenal weer een nieuwe soort voor mij ontdekt. Prachtig toch.

Gekroonde_ringsprietslak


Woensdag was weer een rustdag. Er zou een monteur langskomen voor de elektriciteitsmeter. Tariefmeter I deed het namelijk niet. En als je dan wel een dubbeltariefmeter hebt en je wordt ook voor dubbeltarief afgerekend, is het wel zo fijn dat die meter het dan ook doet. Het ding heeft het nooit gedaan. Erg raar natuurlijk, maar de meterstand was nog 000002 en dat is wel erg laag na ongeveer 6‑7 jaar. De monteur zag al snel waarom het fout was en kon het gelukkig vrij snel verhelpen door er een extra kastje bij te plaatsen. En nu werken alle twee de meters keurig.
Daarna had ik nog een afspraak bij de fysio. Mijn nek en schouders zitten weer behoorlijk vast. Heb er ook veel pijn van en dat vind ik nog wel het vervelendste.

’s Avonds kwam Caroline gezellig thee drinken. De verschillende soorten chocolade en chocoladekoekjes kwamen natuurlijk weer op tafel, want we kunnen niet zonder. Caroline was op vogelvakantie geweest in Duitsland en ik had moest natuurlijk van alles vertellen over de bruiloft van mijn zus. Verder diverse filmpjes zitten kijken van de slechtvalken en Caroline heeft me weer het nodige uitgelegd over vogels. Het gaat nog echt een tweede hobby worden voor mij. Maar ja, op zich prima te combineren met duiken. Voor en na de duik kan ik heerlijk het gebied afstruinen met mijn verrekijker op zoek naar de vogels. Zo had ik dat ook op dinsdag gedaan bij de Zeelandbrug. Ik hoorde een vogel ontzettend kwetteren en bedacht me nog wat een druktemaker het was. Uiteindelijk zag ik ‘m uit het riet omhoog vliegen en een stukje verder weer landen op een rietstengel. Goed bekijken met de verrekijker en zoveel mogelijk kenmerken onthouden. Het opzoeken in mijn vogelboek was nog wel even moeilijk, want waar moest ik beginnen. Na veel zoeken, kwam ik dan voor mezelf uit bij de "rietzanger". Omschrijving en foto kwamen helemaal overeen met wat ik had gezien. Na de uitleg van Caroline hoe ik vogels makkelijker kon opzoeken in het boek, kwamen we beide tot de conclusie dat ik een goede determinatie had gedaan. Gelukkig maar. Rond 1 uur ’s nachts heb ik Caroline dan toch echt het huis uitgezet, ook al was het hartstikke gezellig. Maar mijn wekker zou om kwart over 6/half 7 weer gaan rinkelen. Ja ja, zo vroeg al weer.

Er stond dan ook weer een duikdagje gepland. Dit keer op de MS Theo die de Grevelingen op zou gaan. Om half 8 haalde ik eerst nog Jeroen op bij de IKEA Delft. Van daaruit richting Den Osse, waar we op de boot zouden stappen. De eerste duik maakten we bij De Val/Ouddorp. Ik zou samen met Floris duiken. We moesten echter even wachten, er was iemand zijn automatenset vergeten en Floris had de zijne uitgeleend. Dus wachten tot er een buddypaar terug zou komen, waar hij de automatenset van kon lenen. Al met al hoefden we niet zo heel erg lang te wachten en konden wij ook onderduiken. Het zicht was vrij aardig, maar helaas was er weinig onderwaterleven. De Grevelingen heeft toch echt veel minder te bieden dan de Oosterschelde, of ben ik nou gewoon zo verwend…….
De tweede duik maakten we bij Dreischor De Molens. Dit keer dook ik met Alex en Michel. Wonderbaarlijk bleef het rustig onderwater en werden er geen grappen en grollen met elkaar uitgehaald. Ook dit keer was het onderwaterleven redelijk saai. Het enige opvallende aan deze stek was dat er veel roodwier te vinden was. Het weer was in ieder geval lekker en we konden genieten van een klein zonnetje. Al met al dus een lekker duikdagje uit. Als afsluiter gingen we nog met een paar mensen uit eten in Brouwershaven. Ik had een pizza van het huis besteld. Ik heb nog nooit zo’n grote pizza gezien, met zoveel verschillende soorten beleg erop. Ik heb echt de helft moeten laten staan, zoveel dat het was.

Vrijdag 22 mei had ik een duikdate met Marc. Een "duikdate" zul je denken, wat is dat nou weer. Op Duikforum is er een draadje "DF singles die duiken koppel draadje" , waarin je je als single kunt aanmelden, zodat er dates gemaakt kunnen worden. Niets serieus natuurlijk (althans niet voor mij), maar wel grappig natuurlijk. En zo gezegd, zo gedaan, en dus hadden Marc en ik een duikdate.
Marc woont echter helemaal in Almelo en het was dus een behoorlijk stuk rijden voor hem. Ik had dus ook maar een leuk programma opgesteld met een 3-tal duiken. Allereerst doken we op de vroege LW kentering bij Goese Sas. Betekende wel dat we al om 7 uur ’s ochtends bij de waterkant stonden. We moesten immers om 8 uur te water. Maar ons vroege opstaan werd wel beloond. Op 12 meter diepte zagen we de eerste 4 sepia’s al bij de rekjes. Rustig verder gedoken over het prachtige onderwaterlandschap. Dit blijft voor mij echt een van de mooiste stekken. Op de terugweg op 9 meter diepte, werden we verwelkomd door 4 paartjes bij de sepiarekjes. Prachtig schouwspel en we bleven er even genietend bij hangen.
Na de duik zouden we niet te lang bij Goese Sas blijven, maar zo vroeg mogelijk doorrijden naar de Zeelandbrug, zodat we daar vooraan konden parkeren. We zouden daar dan wel lekker in het zonnetje gaan picknicken. Het was een gezellige boel bij de ZLB. Allereerst kwamen we Peter en Els tegen, die ons weer voorstelden aan Paul en Maria. Daarna kwamen Floris en Linda eraan. En Joke, Rob en Marian waren er ook. Helaas was het erg druk geworden met auto’s en duikers en zo ook uiteindelijk erg druk onder water. Geprobeerd om zoveel mogelijk te vermijden, door andere route te kiezen, maar lukte niet helemaal. Al met al was het toch wel een mooie duik, met wederom sepia’s en een aantal naaktslakken. Hierna gingen we bij Zoetersbout duiken. Ook hier kende ik natuurlijk weer een hoop duikers die we op de parkeerplaats ontmoetten. Marc vond het wel grappig hoeveel mensen ik wel niet kende……

Verstrengeling_sepias Bij Zoetersbout zagen we een rare paring. Deze was lang niet zo lieflijk als dat ik normaal heb gezien. Het vrouwtje zag er ook al redelijk slecht uit. Maar het bleek bij navraag toch echt om een paring te zijn gegaan.

Even gezellig eten bij café de Storm in Bruinisse en toen ging Marc weer terug richting Almelo en heb ik nog een nachtduik gemaakt met Marian bij de Nieuwe Kerkweg. Ja je leest het goed, ik heb die dag dus 4 duiken gemaakt en ik heb van alle 4 genoten. Marian heeft me een stuk van de Nieuwe Kerkweg laten zien, waar ik niet eerder ben geweest. Gewoon rechtuit vanaf de kant naar ongeveer 18 meter diepte. Daar liggen allemaal grote stenen die helemaal begroeid zijn met zakpijpen. Echt waanzinnig mooi. We zagen verder ook nog een vrijzwemmende vorskwab. Erg gaaf.

Zaterdag was weer een rustdagje. Peter de Bruin en zijn familie zouden even op bezoek komen om mijn nieuwe huissie te bekijken. Erg leuk om ook eindelijk zijn vrouw en 1 van hun kinderen te zien. Peter en ik kennen elkaar nog van mijn korte werkperiode bij de Bloedbank in Den Haag. Sinds die tijd houden we contact via mail, Hyves, blog en dat soort dingen, maar afspreken komt er telkens maar niet van. Nu eindelijk dan wel eens een keertje.

Zondag was mijn laatste duikdagje en die heb ik afgesloten met 2 prachtige duiken. Eerst een duik bij Sint Annaland met Pim. Ik moest natuurlijk nog even goedmaken van de vorige negatieve ervaring. En dat is nu ruimschoots gelukt. In totaal 76 minuten gedoken met goed zicht. Daarna met Merel en Pim bij de Zeelandbrug gedoken (ja de ZLB gaat nog mijn thuishaven worden). Het waren mooie afsluiters van een weekje zalig duiken.

Van de week nog een trainingsduik met Marcel in Vinkeveen en uiteraard met wekelijkse duikje met Alex en Michel in Oostvoorne. Gaat wel lekker met mijn aantal duiken dit jaar.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.