Strandwandeling met biologisch trekje

Gisteravond heb ik een heerlijke strandwandeling gemaakt. Het weer was natuurlijk de hele dag al lekker. Aan het eind van de middag had ik dan ook niet echt veel zin meer om te werken. Dacht erover om wat eerder op te houden met werken, maar ben toch uiteindelijk tot bijna 5 uur gebleven. Even nog wat boodschapjes halen en dan naar huis. Daar alvast wat voorbereidingen treffen voor het eten. Tussendoor even Peter ophalen op het station. Ik had weer eens een poging gedaan om mijn kookkunsten te vertonen. Nou ben ik daar nog niet zo heel erg bedreven in, maar het was toch best wel goed gelukt. Zelf was ik wat minder tevreden, maar goed. Heerlijke spinaziesalade met fetta, pijnboompitten, tomaatjes en een heerlijke dressing (zelf gemaakt!!!). Daarbij een pasta met zalm. Een heerlijke Chardonnay erbij (thanks Tineke, je “Groot Geluk” heeft gesmaakt).

Na het eten zijn we naar Kijkduin gereden om een strandwandeling te maken. Voor mij waren de schelpjes die ik op het strand zag liggen, altijd één pot nat. Schelpjes zijn schelpjes en op zich zijn ze allemaal redelijk hetzelfde, zij het dat ze in kleur verschillen. Maar zoals veel dingen in de natuur, mag je niet altijd afgaan op kleur. En dat werd me nu ook weer duidelijk.

venusschelp

Ik kreeg een lesje in de schelpenleer van Peter en uiteindelijk heb ik wel een 7-tal verschillende soorten schelpen herkend. Kleine zoektocht op het internet, bracht me op de hele mooie site van Natuurinformatie uit. Daar heb je de mogelijkheid om te kijken bij de “50 veel gevonden schelpen van het Nederlandse strand” of om echt via determinatie te zoeken in alle schelpensoorten. Eerst maar eens kijken bij de 50 veel gevonden soorten. Daar ontdekte ik al meteen een 6-tal van gisteren, ha zie je wel, ze zijn echt veel voorkomend. De gevonden schelpjes waren:

 • gewone mossel
 • tafelmesheft of zwaardschede (weet niet zeker welke het nou was)
 • zaagje
 • kokkel
 • brakwaterkokkel
 • nonnetje

Er was nog een andere schelp, maar die herkende ik niet zo snel in dit lijstje van 50 veel gevonden. Mooi, we hebben dus ook een bijzonder exemplaar gevonden. Ok, dan maar even kijken via de determinatie. Mmm, uiteindelijk bleek het toch niet zo’n bijzonder exemplaar te zijn geweest, want via de determinatie kwam ik uit bij de Gewone venusschelp. Maar goed, is niet erg. We kunnen niet allemaal bijzondere waarnemingen doen.

Verder heb ik nog een klein steenslijmvisje gezien, een klein strandkrabbetje en een flink aantal Kleine heremietkreeftjes. Deze heremietkreeftjes zijn verschillend van de Grote heremietkreeftjes die ik tijdens het duiken altijd tegenkom. Deze Kleine heremietkreeftjes hebben namelijk een grotere linkerschaar, en bij de Grote heremietkreeftjes is juist de rechterschaar groter. En het is nog makkelijk te onthouden ook –> kLeine heremietkreeft – linkerschaar, gRote heremietkreeft – rechterschaar. Als dat geen makkelijk ezelsbruggetje is……

De zon zorgde voor een prachtige zonsondergang met veel avondrood.

2 reacties

 • Marian

  Heeeeee!!! Grappig om zo eens over het strand te wandelen :-))) toch wel weer anders dan met een roseetje in de zon op een terras 😉 daar word je niet echt slimmer van hihihihi

 • Caroline

  Hey Esther,
  Deze keer kon ik niet mee, maar leuke verhalen gehoord van mijn mams en tante over Vlieland. Wij tellen af voor Terschelling. Daar kunnen wij ook op schelpenjacht gaan. p.s.: het vinden van een wenteltrapje op het strand brengt extra geluk 🙂
  Liefs,
  je buuv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.