Het eerste ei is een feit!

Al vanaf 1 maart volg ik weer de webcams bij Beleef de Lente en dan in het bijzonder die van de slechtvalken bij De Mortel. Ook dit jaar zitten S2 en Pa weer bij de nestkast op de zendmast. Even kwam er nog een andere slechtvalk langs, maar die werd verjaagd door zowel S2 als Pa. De afgelopen dagen was S2 wat onrustig naar mijn mening. Ze verbleef ‘s nachts hele nachten op het rooster voor de nestkast. Overdag kwam Pa keurig netjes prooien brengen, waar zij dan weer mee vandoor ging om die op te peuzelen. Een altijd wat verbaasd kijkende Pa achterlatend (hoezo mensen-gevoelens aan dieren koppelen…..).

Vannacht was het dan eindelijk zover. En heeft S2 dan eindelijk haar eerste ei gelegd. Ik heb jammer genoeg niet live de beelden gezien. Het gebeurde net na 2 uur ‘s nachts en toen lag ik toch echt op 1 oor. Maar voordat we naar bed gingen, hadden Marcel en ik het er nog over, dat de kans er dik in zat, dat ze snel een ei zou gaan leggen.

Het is nu wachten op de rest van de eitjes, die ongeveer om de dag gelegd worden. Overigens wijkt de datum niet veel af van de vorige jaren – 15 maart in 2009 en 16 maart in 2010 voor het eerste ei. Pas na het leggen van alle eieren, gaat de daadwerkelijke broedtijd van 31-33 dagen in. Dus die komen dus pas waarschijnlijk ergens eind april uit. Dat zou nog mooi voor onze vakantie zijn. Wel zo fijn om die kuikens al even gezien te hebben. Maar goed, zo ver zijn we nog niet.

Overigens zitten in Italië 2 slechtvalken al even op een nest met 4 eieren. Daar werd het eerste ei al op 28 februari gelegd. Dus die zullen begin april gaan uitkomen. Beelden van deze slechtvalken (Aria en Vento) zijn hier te volgen.
En voor de mensen die dichtbij in mijn regio wonen, loop eens langs bij het Vredespaleis waar een koppeltje zit, of bij het Ministerie van VROM, waar een vrouwtje slechtvalk zich ophoudt. Of bijv. in Rijswijk bij het oude stadhuis waar de slechtvalken Anton en Antonia mogelijk een nestje gaan maken (ik ga er vandaag uit mijn werk eens even langs om te kijken).

Certificaat_Adoptie_SlechtvalkOmdat ik het zulke schitterende vogels vind en het werk van de Vogelbescherming Nederland een warm hart toedraag, heb ik recentelijk een slechtvalk “geadopteerd”. Adoptie is echter symbolisch. Je steunt eenmalig het werk van Vogelbescherming Nederland en de bescherming van leefgebieden. Als dank kreeg ik een mooi adoptiecertificaat en een prachtige kaart met foto van de slechtvalk. Nu eens zien of ik zelf nog een paar mooie foto’s kan schieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.