Verslagje IVN Natuurwandeling door de Balij en het Westerpark

We zijn ruim op tijd aanwezig op de Mandelabrug, maar gelukkig is Taco, de IVN natuurgids, er al om ons op te vangen. We zijn al snel met z’n vijven. Terwijl Taco zijn IVN introductiepraatje houdt, voegt er nog een 6e persoon zich bij ons en kunnen we op pad.
We hebben erg mooi weer, gelukkig maar, want de afgelopen dagen was het niet erg best. Vanaf het station lopen we tussen wat bedrijven door, maar we zitten eigenlijk al snel op het oude Floriade-terrein, dat je nog prima kan herkennen aan de vormen van destijds. Bij de Floraplas vertelt Taco ons het een en ander over korstmossen, zijn specialiteit. Met een kleine loep kunnen we de korstmossen tot in detail bekijken en er gaat een totaal nieuwe wereld voor ons open. De visdiefjes met hun jongen verblijven nog op het eilandje op deze plas.

In de Balij houden de vogels zich voornamelijk stil, maar het wemelt er wel van de diverse libellen, juffertjes en vlinders; de paardenbijter, de oeverlibel, lantaarntjes, houtpantserjuffers, bonte zandoogjes, de argusvlinder en zelfs een kleine vuurvlinder.

Als we de open velden doorkruisen, komen de Galloway-runderen en de paarden eens even neuzen wat wij aan het doen zijn. Zien we een prachtige zilverreiger tussen de grauwe ganzen staan en genieten we van ons broodje met een prachtig uitzicht op al het weidse groen.

Een torenvalk begeleidt onze tocht richting het Westerpark, waar we nog verschillende soorten paddenstoelen zien (o.a. de gekraagde sterzwam). Hier staan we ook even stil bij het bekijken van de speciale mossen die op de bomen groeien. Als je die met een loepje bekijkt, lijkt het net alsof je in een kabouterbos aan het rondkijken bent. Het is een wereld op zich zelf.

Rond de klok van kwart voor 3 zijn we weer terug bij de Mandelabrug en hebben we er een mooie 14 km wandelen op zitten. We hebben enorm genoten van de heerlijke wandeling en de prachtige natuur. Dank aan Taco voor de begeleiding, maar ook aan Rob, Yvonne en Herman voor de gezelligheid en hun natuurkennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.