IVN Natuurgidsenopleiding

logo_ivn

Gisteravond ben ik gestart met de 2 jaar durende IVN Natuurgidsenopleiding bij de IVN Den Haag. Middels deze blog ga ik mijn natuurdagboekje bijhouden, om zo ook jullie deelgenoot te maken van mijn ervaringen in de natuur en van de dingen die ik leer en meemaak tijdens de opleiding.

Op deze eerste avond was het voornamelijk kennis maken met elkaar en de docenten. D.m.v. een praatje van 1,5 minuut (liep bij sommigen wat uit) vertelde iedereen hoe hij/zij enthousiast was geworden voor de natuur en/of duurzaamheid en/of educatie. Leuke anekdotes gehoord en grappig om te zien hoe verschillend iedereen is en we gezamenlijk toch eenzelfde opleiding gaan doen.

Ikzelf ben pas echt enthousiast geworden voor de natuur, door het duiken. Daar ontdekte ik de schitterende onderwaterwereld met al zijn pracht en praal. De vissen, de krabben, kreeften, maar met de name de naaktslakken intrigeerden me. Hoe kan zo’n klein, minuscuul diertje, zo ingenieus in elkaar zitten en er zo mooi uitzien. Om een idee te krijgen van de Nederlandse zeenaaktslakken, verwijs ik je graag naar de mooie website van Onderwaterwereld.

Tussen de duiken door had ik voldoende tijd over om naar de natuur boven water te kijken. En met name de vogels trokken mijn belangstelling. Zo waren de lepelaar en rietzanger de eerste “bijzondere” vogels die ik leerde kennen. Van gewoon wat rondkijken met een verrekijker en af en toe wat opzoeken, tot inmiddels een vogelteller voor Sovon.
En door het vogelen kwam ik weer meer in allerlei natuurgebieden, ging ik ook letten op bijv. vlinders en libellen en zodoende raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de totale natuur.

Vorig jaar rond deze tijd volgden Marcel en ik de IVN Groene cursus – Najaarsversie en die leidde weer tot de Voorjaarsversie. Die korte cursussen inspireerden me om me op te geven voor de Natuurgidsenopleiding. Ik wilde nog meer leren, maar met name hoe ik mijn enthousiasme op een goede manier kan overbrengen op anderen, in het bijzonder aan kinderen.

Volg me in mijn ontdekkingsreis naar meer kennis op het vlak van natuur- en milieueducatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.