IVN NGO – Excursie Natuurbeleving

Vandaag hebben we de eerste excursie van de cursus. Ongeveer iedere 3 weken hebben we een theorie avond en daartussenin op de zaterdag een excursie om met het geleerde in de praktijk bezig te zijn.
Vandaag staat het thema Natuurbeleving centraal. We gaan in kleine groepjes de omgeving van de cursuslocatie verkennen en daarbij allerlei vragen beantwoorden; wat is je eerste indruk, wat ruik je, wat zie je, wat hoor je, noem een plant die hier groeit, noem een dier dat hier leeft en maak met behulp van een taartdiagram duidelijk hoe de verhouding is van verharding, water en groen.
Het is nog wat onwennig met elkaar, maar het is goed om zo met elkaar bezig te zijn. Te ontdekken hoe verschillend we de natuur zien, maar ook hoeveel overeenkomsten we hebben.

Bij de tweede opdracht, waarbij we van gedachten wisselen over de verschillende locaties, maar daarbij ook ieders achtergrond, geloofsovertuiging, jeugdervaring etc. betrekken, wordt dat nog veel duidelijker.

Ik heb van vroeger uit niet echt heel veel van de natuur meegekregen. Natuurlijk gingen wij ook wandelen in het bos. Maar ik heb er niet echt wat over geleerd, behalve datgene wat op school werd bijgebracht. En wat dieper ingaan op wat de natuur en de omgeving met me doet, is soms best moeilijk onder woorden te brengen. Over het algemeen kom ik enorm tot rust in de natuur, wordt mijn hoofd leeg en denk ik even niet aan allerlei zaken, kan ik genieten van de stilte of juist het gekwetter van de vogels, een wijds vergezicht of een klein gewei zwammetje. En hoe meer ik leer over de natuur, hoe meer ik het ga bewonderen, koesteren en er over wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.