Lange zeevogeltocht Noordzee

Vandaag een lange dag op zee. We vertrekken om 06.00 uur vanuit de haven bij Neeltje Jans. Benieuwd wat deze dag gaat brengen. Door het vroegere tijdstip dan normaal en ook de late terugkomst, zouden we vandaag wat verder uit kunnen varen en daardoor mogelijk ook wat bijzondere zeevogels tegen kunnen komen. Maar de natuur laat zich niet zo heel makkelijk leiden, dus we zullen het zien.

Graspieper komt aan boord uitrusten

In de week voorafgaand aan vandaag is het heel rustig, kalm weer. Eigenlijk te goed voor een dagje Noordzee. Je wilt dan eigenlijk wat wind en een lichte storm. Veel beter voor de soorten vogels. Bij een rustige zee gaan de vogels ook vaak maar wat dobberen, in plaats van dat ze actief op zoek gaan naar voedsel.

Ondanks het ‘chummen’ (visafval overboord gooien) trekken we niet echt bijzondere vogels aan. Uiteraard zien we Jan-van-Genten, allerlei soorten meeuwen (Zilvermeeuwen, Kleine en Grote Mantelmeeuwen, Kokmeeuwen, Pontische meeuwen, Drieteenmeeuw en Stormmeeuw), Grote Jagers, Zeekoeten en Alken en zelfs een paar Noordse Stormvogels. Maar verder is het toch redelijk stil.

De onfortuinlijke tapuit

Wel landen er een paar Graspiepers en een Tjiftjaf aan boord, die de boot even gebruiken als rustplek. Een Tapuit haalt het net niet en stort 5 meter achter de boot in zee en wordt helaas een speelbal voor de meeuwen. 

Toch zien we ook een kleine roofvogeltrek boven zee: Visarend, Sperwer en zelfs 2 Torenvalken. Maar voor volgende tochten zouden we graag een paar stevige najaarsstormen voorbij zien komen.

Op zo’n rustige dag kan je wel weer wat beter het gedrag van de vogels bestuderen. En wat opvalt is dat een Jan-van-Gent voordat hij zijn duik gaat inzetten, een soort van begint te gakken, een paar slagen maakt met zijn vleugels, zich dan keert in de lucht en als een pijl naar beneden scheert het water in. Dus na een paar keer, weet je dan gewoon wanneer de Jan-van-Gent bijna gaat duiken en kan je daarop anticiperen met je camera…. Althans, het klinkt heel eenvoudig. De uitvoering is wat lastiger….

Jan van Gent (sub adult) 

Jan van Gent (juveniel)

Maar het was een prachtige dag, vol gezelligheid, rustig najaarsweer en een prachtige zonsondergang op de terugweg naar de haven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.