Toeval bestaat niet

Vandaag staat een excursie van de IVN Natuurgidsenopleiding in het Haagse Bos over bomen op de planning. Lekker dichtbij huis.

Maar wat schetst mijn verbazing als ik het vrijdagbriefje van onze Roots scheurkalender haal. Het natuurweetje van vandaag gaat over….. jawel BOMEN!

De vraag luidt: “Is een spijker in een boomstam slaan slecht?”

Op de achterkant lees ik het volgende antwoord:

“Er gaan jaarlijks heel wat spijkers in bomen. We hangen nestkastjes op, we vragen aandacht voor onze weggelopen poes of kondigen een rommelmarkt aan. Zo’n spijker gaat door vier lagen van de boomstam heen: de schors, de bast, het cambium en het hout. Alleen het cambium bestaat uit levende cellen. Het hout, dat het grootste volume vormt van de boom, is levenloos, maar kan door schimmelinfecties gaan rotten en in ernstige gevallen kunnen er holten ontstaan waardoor de boom instabiel wordt. In theorie is dat bij een spijker niet helemaal uit te sluiten, maar de kans is wel erg klein. Bomen hebben een uitstekend mechanisme om wonden te herstellen. Ze overgroeien verwondingen door extra houtcellen te vormen. Door de jaarlijkse nieuwe jaarringen is er van kleine verwondingen, zoals die van een spijkergaatje, al snel nog maar weinig te zien. Op termijn zal de spijker worden ingesloten, maar tegen die tijd zal het nestkastje al vervangen of aan renovatie toe zijn. Kortom, hang gerust een nestkastje op, maar zoek wel een stevige, gezonde boom op.”

Copyright Han van Meegeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.