Vogelwacht de Geul, Texel

Van 2 t/m 9 juli waren Marcel en ik vrijwillige vogelwacht voor Staatsbosbeheer bij De Geul op Texel. Als vogelwacht beantwoordt je vragen van bezoekers van De Geul over het gebied en de soorten die er leven. Daarnaast houdt je als vogelwachter een oogje in het zeil. Je waarschuwt mensen wanneer ze iets ondernemen wat de natuur of andere bezoekers kan schaden. Vrijwillige vogelwachters zijn mensen die het leuk vinden om hun kennis en liefde voor de natuur met anderen te delen. En dat doen wij graag.

Hier volgt het verslag van ons weekje op Texel.

maandag 2 juli
Vandaag aangekomen. Helaas waren de voorgangers al vertrokken (bleken gisteren al weggegaan te zijn). Hierdoor geen overdracht gehad. Niet handig als het ook je eerste keer hier is. Maar goed. Toilet en waterafval werden geleegd en na telefoontje en 2 uur wachten, kwamen de boswachters Rob en Kees om kleding etc. te brengen.
Paar mensen langs geweest. Begin avond konden we helaas de Lepelaars niet laten zien, want die waren elders voor het overnachten.
Na een korte avondwandeling bij zonsondergang ging bij ons ook het lichtje uit. Bedje in en oogjes gingen snel dicht.

dinsdag 3 juli
Wakker worden met het geluid van overvliegende ganzen, de Graspieper die al weer de lucht inklimt en zich laat vallen als een parachute.
Het is pas 6 uur, dus we blijven nog even liggen, genietend van de geluiden.
Vandaag helaas toch weer flinke wind. Toch is de aanloop van bezoekers wel beter vandaag.
Tot aan de lunch blijven we bij de keet en hebben voldoende aanspraak. Na de lunch gaan we de gele route wandelen rondom het meertje. Wederom veel vlinders gezien, waaronder de Duinparelmoervlinder.
Bij strandopgang pas weer mensen tegen gekomen.
Voldaan terug bij het honk een drankje en een nootje.
Ook nu is er weer veel aanloop. Gezellig!
Tijdens het avondeten is het rijk weer helemaal voor ons & de vogels natuurlijk.
Tot slot een wandeling via de overkant, langs de Korhoek en de Petten.
Vandaag in totaal 43 soorten vogels gezien. Eens zien hoeveel soorten er nog bij kunnen…..

woensdag 4 juli
Vandaag iets minder vroeg wakker. Na opstaan en ontbijten rustig aan gereed maken voor een wandeling. We gaan dit keer door het Loodsmanduin. Eerste het Paadje van Dijver op via de camping en dan de gele wandelroute via de bunker. Op de heide voor de bunker zitten allemaal Heideblauwtjes. Prachtig!
Een geocache nog gelogd bij de bunker. En dan door de duinen naar het strand. Daar wat gegeten en via zelfde route weer terug. Kinderen van een grote zandberg gehaald die van het pad af lag en daarna ouders verteld dat route die ze wilden gaan wandelen (de groene) helaas nu gesloten is. Ze gingen dan toch maar met de auto naar de Horsmeertjes…
Bij keet zaten we net te genieten van een glas drinken toen de gewonde Kleine Mantelmeeuw weer dichtbij kwam. Even later liet ie zich door wat brood met een deken wel vangen, dus hop naar Ecomare. Hopelijk knapt ie nog op.
Na douchen nog even uit eten geweest. De dag zit er al weer op. Prettige gesprekken gehad. Nog wel een loslopende hond, maar bij het zien van ons, werd de hond snel aangelijnd. Men weet het dus wel….
En een dame die een orchidee had geplukt en bij de keet aan ons vroeg wat het was…. Toch maar uitgelegd dat het een Moeraswespenorchis was en dat het niet de bedoeling is dat die geplukt worden….

donderdag 5 juli
Helaas begint de dag erg bewolkt en we besluiten om bij de keet te blijven. Omdat het rond half 2 hoog water is, de scoop op het dijkje en hopen dat er leuke vogels steeds dichterbij komen.
Er is toch veel aanloop en de mensen zijn erg enthousiast over de informatie en het kijken door de telescoop.
Gisteravond na het eten hebben we nog een laken gespannen en lamp aangezet voor de nachtvlinders. Waar in ieder geval 4 Bastaardsatijnvlinders op af kwamen.
Aan eind van de middag bij het Vogelinformatiecentrum langs geweest. Flink wat foldermateriaal aangevuld en ook de A3-vellen met de vogels.
In de avond zijn we mee geweest met een excursie van SBB “Geheimen van de nacht”. Erg leuke wandeling. We zagen de vleermuizen Laatvliegers vliegen, mooi langs de bomenrand. En we hebben zowaar 2 Nachtzwaluwen gehoord. Wat een prachtige ervaring! Moe, maar zeer voldaan kropen we rond half 2 in ons bedje….

vrijdag 6 juli
Gisteravond door tijdsgebrek niet kunnen douchen, dus na opstaan meteen maar even naar de camping. Ontbijtje klaarmaken en in het zonnetje genieten. Die rust werd rap verstoord toen er 2 bussen arriveerden en voor onze neus stopten. Iedereen stapte uit en ging op het plateau staan. De eigen gids vertelde zijn verhaaltje, waar helaas bar weinig van klopte….
De bussen waren verderop gedraaid en weer teruggereden. Iedereen weer instappen en weg waren ze. In totaal duurde dit hele spektakel een minuut of 5. Langer echt niet. Dit is de nieuwe manier van vogelen…. Hoop het niet. Het waren overigens gewoon NL gezinnen.
Met de scoop op het dijkje gestaan en leuke gesprekken gehad.
In de middag wandeling gemaakt door de Bollekamer. Mooi gebied. Zowel de Schotse Hooglanders als de Exmoorpony’s gezien. En zelfs een Huisspitsmuis!
Ook in het gebied weer leuke gesprekken gevoerd. Mensen vinden het leuk & handig je in het veld tegen te komen.
Laat in de middag met de telescoop naar Vogelinformatiecentrum geweest. Marc Plomp is ook vandaag jarig, dus ook even feliciteren.
De scoop heeft flinke beschadigingen en het oculairbeschermdopje mist. Marc vertelt dat deze scoop er pas sinds dit voorjaar staat…. Echt raar/slecht dat ie er dan zo aan toe is. Wees er zuinig op ajb.
Na het late avondeten nog even op de uitkijkpost gestaan, maar de wind steekt wat op en de temperatuur daalt snel. De keet in met een bakkie thee en vanavond eens op tijd naar bed.

zaterdag 7 juli
In de ochtend belt Dick, die de excursie gaat leiden, of we zin hebben om mee te gaan. Ja, natuurlijk, dat hoopten we al. Dus om 11 uur met Dick en de rest van de groep op pad naar de vogelkolonies. Als eerste die van de Zilvermeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen. Nou oordoppen zijn geen overbodige luxe….
 Dick heeft nog een jong gevangen om te laten zien en zelfs nog eieren gevonden. Al zullen die waarschijnlijk niet meer uitkomen. Door de begroeide duinen naar de Lepelaars en Aalscholvers. Zo dichtbij, machtig mooi!
Na ruim 2 uur zijn we weer terug bij de keet, een prachtige wandeling rijker en de nodige informatie.
Na de lunch blijven we bij de keet en voeren de nodige gesprekken. Mensen vinden het ontzettend leuk allemaal!
Eind van de middag maken we nog een wandeling om het westelijk Horsmeertje, waar we een Kolibrievlinder zien en dan ook eindelijk de Blauwborsten. Een paar juveniele Roodborsttapuiten brengen ons even goed in verwarring en we moeten diep graven in onze vogelkennis en even spieken in de boeken.
In de avond zwermen de Spreeuwen in grote groepen bijna geruisloos over. Je hoort alleen wat zoeven van hun vleugels. Ik zet Stompie, de Grauwe gans met 1 stompje ipv poot, nog op de foto en duik uiteindelijk vroeg mijn bed in. Morgen laatste volle dag. Mijn koppie is leeg, ik ben super relaxt, maar mijn lijf heeft het zwaar door de vele wandelingen en de hele dag echt op de been zijn. Toch blijf het intens genieten!

zondag 8 juli
Vandaag alweer de laatste dag. Wat is de week omgevlogen. In de ochtend bij de keet gebleven en van het zonnetje genoten. Tussen 12 en 2 aan de wandel geweest en onderweg nog een geocache gelogd.
Na de lunch de scoop bij de Mokbaai gezet, want het werd zoetjesaan hoog water. De Wulpen, Grutto’s en o.a. Goudplevieren lieten zich weer goed zien. Het blijft bijzonder om de leuke gesprekken te voeren met mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. Of mensen die foto’s op de camera laten zien van wat ze hebben gefotografeerd en ons om informatie vragen.
De dag vliegt weer voorbij. Tegen 7 uur even opfrissen. We gaan ter afsluiting een hapje eten bij De Toegift. Een aanrader! Lekker gegeten en erg vriendelijke dame in de bediening.

maandag 9 juli
Onze week zit er al weer op. We ruimen alles op en wachten op onze aflossers. Kleine overdracht en we kunnen naar de boot, op weg terug naar het vasteland. Tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.