Texel Big Day 2019

Al meteen nadat de data bekend werden van het Wadden Vogelfestival 2019, boekte ik een leuke B&B op Texel; het was toen 15 mei 2018. Je kan er maar vroeg genoeg bij zijn… Door het enthousiasme van Thea en haar team tijdens de Texel Big Day 2018, begon het bij mij ook te kriebelen. Dus haalde ik Marcel over en gingen we op zoek naar een 3e en evt. 4e teamlid. Al snel hadden we Ab Steenvoorden ook overgehaald. Hij had wel een kleine mits ivm zijn expeditie-werk, dus voor de zekerheid ook nog op zoek naar een 4e teamlid. Daar hoefden we zelf niet echt naar op zoek, want Cor Visser bood zich zelf al vrij snel aan. Team De Puffins was geboren en ging zich inschrijven.
Helaas moest Cor een maand voor aanvang toch afhaken wegens privé-omstandigheden, maar gelukkig wist Ab dat ie zeker in NL zou zijn, dus zouden we gewoon met 3 het team De Puffins vormen.

De race om het sponsorgeld was inmiddels ook bezig. Berichten op Twitter, Facebook en via de mail en Whatsapp, maar het kwam helaas niet echt op gang. Tot ongeveer een week voor aanvang we een paar leuke donaties kregen (waaronder een flink bedrag vanuit het buitenland via Ab). De teller is uiteindelijk bij ons gestopt op € 2015,-, wat ons een 3e plek opleverde wat betreft sponsorgeld.
Totaal is er in dat weekend overigens € 15.933,- opgehaald voor het goede doel: de duinvogels!!!

Op vrijdag 10 mei vertrokken we al vroeg richting Texel, zodat we nog een klein beetje konden gaan voorverkennen. O.a. langs de Morinelplevieren die al een paar dagen op Texel zaten. Inchecken bij onze B&B voor de komende 2 nachten (al slaan we de eerste nacht zo goed als over). Briefing in de Cocksdorp en de elektrische fiets in ontvangst nemen. Snel even wat eten en nog 1,5 uur proberen te slapen in de B&B.

Om 00.00 uur viel dan het startschot en konden Ab, Marcel en ik beginnen aan onze Texel Big Day 2019! Via Whatsapp stonden we in verbinding met de andere teams, zodat we elkaar op de hoogte konden houden van bijzondere waarnemingen. In het donker op pad. Vanaf de Cocksdorp langs de Slufter, naar de bossen en verder. Op de Hoornderslag bij de Grote Vlak staan we in het donker te wachten. Eerder is hier een Porseleinhoen gehoord. Die willen we natuurlijk ook wel “scoren”. Team Tureluurs geeft het al op en vertrekt. Wij blijven nog even staan en dat brengt ons geluk. 2 keer horen we ‘m fluiten, daarna is het weer stil….
Het is inmiddels ook weer even wat kouder geworden. Brrrr…..
In het ochtendgloren worden de zangvogels wakker en de app staat even niet meer stil. De een na de andere vogel wordt doorgegeven. Waaronder ook een Grauwe klauwier. Helaas, deze had zich tijdelijk verstopt….

Natuurlijk hoort de zeetrek ook op deze dag. Daar kan je immers leuke krenten mee scoren. En ja hoor, Zwarte zeeëenden, Roodkeelduiker, Dwergstern en Grote stern vliegen voorbij. Terwijl de heren de zee afturen, hou ik de omgeving in de gaten en roep op gegeven moment dat de heren naar boven moeten kijken. Een mannetje Blauwe kiekendief vliegt voorbij, op nog geen 10 meter van ons vandaan!!! Cool!

Weer terug naar het bos, nog een keer langs de zeereep, langs de Spotvogel, via de akkers, naar de Mokbaai. Bij het uitkijkpunt werden we geholpen door een paar enthousiastelingen. Vroegen of we bepaalde soorten al hadden en zo niet, lieten ze die snel aan ons zien via de telescoop. Er konden weer wat soorten bijgeschreven worden, zoals Zilverplevier, Rosse grutto en Groenpootruiter. Op naar de oostkant van het eiland. Het is inmiddels al 14.00 uur, dus we zijn al 14 uur onderweg. We hebben inmiddels al 106 soorten in de pocket, maar dat zal zeker niet voldoende zijn. In de NIOZ-haven zit een Paarse strandloper, goed verscholen tussen de vele Steenlopers.

In de plassen langs de oostkust zitten natuurlijk ook nog veel leuke vogels. Zoals bij de eerste plas een groot aantal rotganzen. Dan is het natuurlijk speuren naar die Witbuikrotganzen en die Zwarte rotgans. Fijn als je die er ff tussenuit pikt. Bij de volgende plas de Kemphaan, Noordse stern en Dwergmeeuw.
Overigens kwam de accu van de elektrische fiets nu echt wel van pas, want langs de oostkust naar het noorden fietsen, betekende flinke wind tegen. En aangezien we al moe waren, wordt het dan wel extra zwaar. Aan het eind van de dijk een Geoorde fuut op zee en natuurlijk langs de Morinelplevieren. Tot slot bij de Hanenplas nog de Bosruiter, Watersnip en een overvliegende Sperwer. We zaten toen op 126 soorten en daar zou het (helaas) bij blijven. Even wat eten in het Eierlandsehuis. Met hernieuwd enthousiasme toch nog op pad om nog een paar soortjes bij te kunnen schrijven. Maar ook al werd een Kleine Zilverreiger gemeld, wij vonden ‘m helaas niet meer terug op de bewuste plek.

Moe, maar zeer voldaan arriveerden we weer in het Eierlandsehuis, alwaar we met applaus werden ontvangen. Het was top!

Via deze link kan je onze waarnemingen zien en hoe (op basis van de waarnemingen) onze route globaal is verlopen. Op het eind hebben we ook nog aan de noordkant van het eiland gefietst, maar omdat we daar geen nieuwe waarnemingen meer hebben gedaan, is dat niet opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.