Bromo / Lovina Beach, donderdag 12 oktober

Vandaag om 3 uur opgestaan. Om half 4 vertrekken we richting de vulkaan Bromo. Om 4 uur worden we gedropt bij de ingang, van daaruit is het ongeveer een uur lopen. Eerst een stukje door het bos en daarna loop je over een plat gedeelte. We lopen in eerste instantie ook verkeerd (richting Malang), is ook niet vreemd, het is echt nog aardedonker. Gelukkig komt er een soort gids ons helpen voor Rp. 20.000. Aangekomen bij de voet van de vulkaan moeten we nog 246 treden omhoog. Het uitzicht is hier prachtig en de krater is onwijs diep. Er komt een onwijs grote rookpluim omhoog, maar gelukkig is er bijna geen stank. We besluiten om bovenlangs een stuk rond te lopen. Je hebt van daaruit een nog mooier overzicht. Helaas is de zonsopgang niet zo mooi als dat we op foto’s hebben gezien. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben. Maar toch is het schitterend. Halverwege rond houden we het voor gezien, we halen het nooit in een half uur de andere helft rond te lopen, aangezien daar een behoorlijk klim in zit. Lies heeft een hoop foto’s gemaakt, dus maar hopen dat daar een hoop goede tussen zitten.
Om 6 uur maar weer teruggelopen, want we moeten om 7 uur weer bij de plek zijn waar we afgezet zijn. Het laatste stuk doen we ter paard. Gelukkig ook maar, want het blijkt toch wel een stukje klimmen te zijn, maar de paarden hebben daar natuurlijk geen moeite mee.
Terug bij het hotel de spullen pakken en nog even ontbijten. Helaas moeten we daarna wachten, want de bus vertrekt pas om 9 uur. Het is zo mogelijk een nog oudere, oncomfortabele bus dan gisteren. We moeten achterin zitten en bij de ferry aangekomen ben ik dan ook aardig misselijk. We moeten nog ruim een half uur wachten voordat de ferry vertrekt naar Bali. Om 4 uur kunnen we aan boord. En kan de oversteek van ruim een half uur beginnen. Voor de aanlegplaats blijft de boot lange tijd in zee stilliggen, waarom is een raadsel. Uiteindelijk komen we rond 6 uur aan (het is een uur later op Bali). We worden uiterst vriendelijk ontvangen en het is hier een stuk aardiger dan op Java. De chauffeur rijdt ook veel beter en de bus is fatsoenlijk. De gids laat ons hotels zien, waar we eventueel kunnen verblijven, maar zegt er ook bij dat hij net zo lang doorrijdt en helpt zoeken totdat we iets naar ons zin hebben gevonden. Op de ferry ben ik nog misselijker geworden en ik neem dan ook maar een tabletje in en probeer te slapen. We bekijken na ruim 2 uur te hebben gereden een aantal hotels, maar we besluiten om in hotel Sartaya te blijven. Iedere kamer is gebouwd als een soort tempeltje. We hebben een hele ruime kamer met 2 grote bedden en airco. Helaas geen warm water, maar dat is met deze temperatuur toch niet echt nodig. Daarbij is het water dat uit de kraan komt, niet echt koud. Even nog wat eten en daarna lekker douchen en naar bed.

lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.