Jakarta / Bogor, maandag 2 oktober

Om 9 uur opgestaan. Helaas is het heel erg bewolkt. Nog niet echt door dat we op vakantie zijn. Lekker ontbeten en zo meteen gaan we op pad. Met de taxi naar het treinstation. Afdingen uiteraard en dat lukte redelijk. Met de trein naar Bogor. 60 km. is het qua afstand, qua tijd is het 1 uur. Kosten Rp. 4.000 per persoon, met andere woorden, het kost niets.
Redelijk comfortabele rit. We beginnen nu al een beetje aan de temperatuur te wennen.
Aangekomen in Bogor worden we meteen aangeklampt door iemand die ons naar een guesthouse wil brengen, maar deze weten we nog even af te wimpelen. Niet veel later komt nr. 2 die ons er naartoe zal brengen zonder kosten.
Het is een fatsoenlijk guesthouse voor de begrippen hier dan. We hebben eigen toilet (met water uit een sauspannetje doorspoelen) en douche (douchekop met alleen koud water), maar het is schoon. Kosten Rp. 35.000 per nacht.
Iwan, die ons hier naartoe heeft gebracht, begint zijn verhaal over toers die hij organiseert (dus daarom bracht ie ons gratis naar het guesthouse). Ze klinken heel goed en ook de verhalen van anderen die hij in zijn boekje heeft, zijn heel enthousiast. We besluiten hierop in te gaan, dus de komende 5 dagen zitten we in de jungle en op het platteland. We vergeten echter af te dingen, dus achteraf betalen we veel te veel (ƒ 400,- voor een 5-daagse trip; wel alles inclusief, eten slapen, vervoer, etc.). 1e mailtje naar het thuisfront gestuurd vanuit een internetcafé vlakbij het guesthouse (Rp. 3.000 voor een half uur).
Daarna gaan we de stad verkennen. Onderweg komen we een oud vrouwtje tegen die heel vriendelijk en met een grote grijns op d’r gezicht zegt “No money” en haar hand opsteekt om te bedelen om geld.
In de stad maar eerst even gepind en een rugzakje voor Lies gekocht. Daarna zijn we naar de Botanische Tuinen geweest. Goed een half uurtje daar te hebben gelopen, begint het toch te regenen! Gelukkig kunnen we schuilen. Het kwam er echt met bakken uit de hemel, zodat er op een trappetje spontaan een waterval ontstond. Bogor staat ook bekent als de Regenstad.
Onder onze grote parasolschuilplaats zat een Indonesisch stel, wat ons spontaan bananen te eten aanbood. Na de Botanische Tuin nog door het stadje gewandeld en toiletpapier gekocht (zit niet bij de prijs van het guesthouse inbegrepen).
Ik had ook nog een nieuwe aansteker nodig, dus bij een tentje vragen hoeveel die kostte. Rp. 1.000 en er kon niet worden afgedongen omdat het hele speciale waren. Op de een stond Chelsea en op de andere AC Milan. Ja hallo, daar koop ik wat voor. Op naar een andere dus. Helaas was er nog maar een kraampje die ze verkocht en daar moest ik Rp. 1.500 betalen. Niet dus, en dus weer terug naar de eerste. Zij allemaal lachen, maar ik had een aansteker voor 33 cent.
Bij het guesthouse wat zitten kletsen met Freekje uit Utrecht. Zij is alleen op reis (wat ik persoonlijk niet zo leuk zou vinden). Nodige tips uitgewisseld. Samen gaan we eten bij een restaurant vlakbij. We hebben er ik weet niet hoe lang over gedaan om te bestellen, omdat we geen flauw idee hadden wat het allemaal betekende (de kaart was er alleen in het Indonesisch). En ik maar denken dat ik het Indonesische eten ken. Uiteindelijk bestellen Lies en Freekje Saté Ayam + Lontongrijst en ik Nasi Goreng Speciaal. Mijn Nasi werd als eerste gebracht. Erg lekker en een beetje pittig. Een aantal pepertjes heb ik wel laten liggen, want anders werd het te heet. Het was maar goed dat ik meteen begonnen was, want het eten van Lies en Freekje kwam pas ruim nadat ik klaar was met eten. Na het eten nog even de e-mail gecheckt. Het was erg goed om te zien dat al 3 mensen gereageerd hadden op mijn 1e berichtje.
Het is nu inmiddels 11 uur en we zitten lekker op de veranda allebei ons verhaal te schrijven. Het is buiten hartstikke donker, maar het is nu wel lekker rustig en niet zo’n gekkenhuis als vanmiddag in de stad. Morgen op tijd opstaan omdat we met Iwan op stap gaan. Ik ben erg benieuwd. Nu maar lekker slapen. Het was een enerverende en vermoeiende 1e dag.

lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.