Garut, vrijdag 6 oktober

Vannacht niet echt heel erg goed geslapen. Vaak wakker geweest en heel raar liggen dromen, maar gelukkig werd het ook nu weer ochtend. Voor het ontbijt hadden we helaas weer hagelslag en ananasjam op brood. Na het ontbijt de laatste spullen pakken en afscheid nemen van de familie. Het was een geweldige ervaring, zo primitief, maar we zijn toch ook wel een beetje blij dat we terug naar de beschaafde wereld gaan. Maar we moeten natuurlijk wel eerst weer de 15 km. trip over de keien ondergaan. Zo’n beetje halverwege hebben we er dan ook eigenlijk meer dan genoeg van. Bij het informatiecentrum is een eetstalletje waar we nog even wat eten; rijst met gebakken ei, pittig gekruide taugé en een stukje tahu.
En verder gaat de reis. Via plaatsjes als Cibadak, Sukabumi en Cianjur, waar het paard nog voor de wagen gebruikt wordt. Vlak voor Bandung stoppen we nog bij een rustplaats waar we kokosnootmelk drinken, lekkere echt warme thee met veel suiker en nootjes en mango eten. Hmmm, wat is die mango hier lekker.
Onderweg, terwijl Lies slaapt, probeer ik wat Indonesisch te leren. De woordjes die ik inmiddels ken, probeer ik later te gaan gebruiken. Het stelt niet echt veel voor, maar ook hier stellen ze het zeer op prijs als je een paar woordjes in hun eigen taal kunt spreken. Een uur later stoppen we al weer bij een soort wegrestaurant waar we Nasi Padang gaan eten. Het is een soort rijsttafel, maar je betaalt alleen voor de bordjes waar je wat van hebt gegeten. Het is dus even goed met elkaar overleggen wat er gegeten wordt. Het is wel ontzettend lekker. De thee wordt continu bij geserveerd en na krijgen we een stuk meloen. Iwan moet uiteindelijk Rp. 41.000 betalen (±  13,50) en daar hebben we dan met 4 personen voor gegeten. Bijna een uur later komen we dan eindelijk bij ons hotel in Garut aan (8½ uur gereden).
Wauw wat is de kamer groot en schoon. Er staan twee 2-persoonsbedden in, die heel goed liggen, dus vannacht zullen we weer eens echt goed kunnen slapen. We hebben elektriciteit, tv en een geweldige badkamer met een bad en ………WARM water. Gaaf, geweldig, wat zullen we hier van gaan genieten.
Onderweg had ik al verscheidene keren geprobeerd te bellen naar Mark, maar dat lukte helaas niet, maar hier in Garut heb ik een ander netwerk en nu lukt het gelukkig wel. Het was goed om zijn stem weer even te kunnen horen. Ik heb wel even een traantje weggepinkt daarna, maar vooral van blijdschap dat ik hem even had gehoord.
Lies zit inmiddels al in bad, dus ik er snel bij. Wat een luxe. We hebben heerlijk onze haren 2x gewassen, onze oksels geschoren en heerlijk gebadderd. We waren daarna echt helemaal blij. Maar we hadden het ook wel verdiend na die primitieve dagen. Daarna lekker getut en aangekleed. Lekker vrouwelijk aangekleed; Lies in een sarong en ik in mijn jurk. We voelden ons weer op en top vrouw. Dat is toch wel lekker na een aantal dagen alleen maar je trekkersbroek en –schoenen aangehad te hebben. We worden opgehaald door Iwan en de chauffeur (die in een guesthouse even verderop slapen) om naar het restaurant te gaan. Het eerste is niet goed, omdat ze daar een gerecht wat Iwan wil bestellen niet hebben. Op naar het tweede restaurant. Onderweg weer doodsangsten uitgestaan. Wat rijden ze hier belachelijk zeg. Overdag was het nog veel erger. Toen maakten de auto’s van een tweebaansweg gewoon een  vijfbaansweg!!! Elkaar inhalen, ook vlak voor een bocht en dan echt rakelings langs elkaar. Maar ook nu weet de chauffeur ons ongedeerd op plaats van bestemming te brengen.
Voor het eten krijgen we gado gado, tjap tjoi, saté en vis. Alles is weer heerlijk. Verse jus d’orange erbij maakt het weer helemaal top.
Zo meteen lekker slapen, zonder rat maar wel met 2 huismuizen. Morgen weer vroeg op. Half 8 ontbijt en om 8 uur vertrekken we weer.

lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.