Garut / Bandung, zaterdag 7 oktober

Vrij goed geslapen, alleen met hele lage buikkrampen wakker geworden. Lies zit inmiddels al weer in bad. Ik ga er ook maar bijzitten, in de hoop dat daar mijn buikkrampen van overgaan. We kunnen in ieder geval schoon aan een nieuwe dag beginnen. Iwan komt ons om half 8 halen om te ontbijten. We lopen naar een ander hotel. Hij baalt dat wij toast met omelet willen en verse jus i.p.v. toast met jam en alleen thee. Dat is dan erg jammer voor hem, want het is tenslotte onze vakantie en we hebben er voor betaald. Na het ontbijt op weg naar de Gunung Papandayan, een nog actieve vulkaan in Garut. De laatste explosie is geweest in 1925 en de eerste explosie in 1772 heeft aan 3000 mensen het leven gekost. De trip met de auto is niet gemakkelijk. Het is vrij steil en de bus heeft er erg veel moeite mee. We gaan met een andere gids naar boven. Samen met ons gaat nog een groepje van 3 Nederlandse meiden met hun gids mee. Het is een zware klim, maar absoluut de moeite waard. De stoom die op verschillende plekken eruit komt, is loeiheet en het stinkt verschrikkelijk naar rotte eieren door de zwaveldampen. Er zijn verschillende plekken waar je de lava ziet pruttelen. Er komt even een behoorlijk mist opzetten, maar die is gelukkig snel verdwenen zodat je een heel mooi uitzicht hebt over de hele krater. De gids van de Nederlandse meisjes blijft ook uit Bogor te komen en ik laat ook hem de bidprentjes zien van mijn grootouders. Maar ook bij hem rinkelt er geen belletje. Helaas.
Als we weer beneden zijn raken we volop aan de praat met die andere meiden, Elzelien, Sylvia en Inge. Sylvia en Inge zijn op wereldreis en zijn inmiddels ruim 7 weken onderweg. Elzelien is er sinds kort bijgekomen en gaat over 3 weken al weer naar huis. We wisselen nog tips en e-mail adressen uit. Iwan staat al weer te popelen om door te gaan. Het is ongeveer nog 2½ uur rijden naar Bandung.
Onderweg weer lekker Nasi Pandang gegeten. Dit keer in een meer voor de lokale bevolking wegrestaurant en het is dan ook behoorlijk pittig. Ik verslik me dan ook op een gegeven moment als er een heel stukje peper in mijn verkeerde keelsgat schiet. Goed blussen met lauwe thee!!!
Het laatste stuk op de hoofdweg Bandung in, staan we behoorlijk in de file. En wat een stank hangt er dan van al die stinkende uitlaatgassen. Als we bijna bij het hotel zijn, krijgt de auto helaas panne. Gelukkig duurt het niet al te lang voor het gerepareerd is, we staan voor een autogarage stil. Ondertussen halen Lies en ik aan de overkant lekkere koude cola en een donut bij Dunkin’s Donuts, een soort McDonalds maar dan met donuts. Daarna snel spullen afzetten bij het hotel. We slapen deze nacht bij Patradissa. Iwan zou voor ons een discount regelen, maar dat zit er niet in. Ik denk dat hij ons helemaal beu is. Nou, wij hem ook. Hij lijkt bij alles gepikeerd, maar goed, nog even en we zijn van hem af. Alleen nog even een treinticket kopen voor morgen naar Yogyakarta. Ook dat is snel geregeld. Voor Rp. 83.000 reizen we morgen ruim 6 uur naar Yogya.
Iwan zet ons weer af bij het hotel en daarna hebben we rust. We gaan wat door Bandung wandelen op zoek naar de luchtvaartmaatschappijkantoortjes en een internetcafé. We moeten over een hele akelige, roestige loopbrug over het spoor, die op sommige plekken zo dun is, dat ik bang ben dat we er elk moment doorheen kunnen zakken. Allerlei mannen roepen “hello” en “I love you” naar ons. Waarschijnlijk de enige Engelse woorden die ze kennen. Het is een janboel hier in de hoofdstraat. Allemaal mensen en kraampjes waar allerlei troep verkocht wordt. Bij het Savoy hotel is Lies nog naar het toilet geweest (niet echt schoon). Helaas geen internetcafé gevonden. Op de terugweg besluiten we bij een goed uitziend hotel vlakbij het onze maar te gaan eten. Lies heeft niet zo’n honger en wil eens geen rijst eten. We kiezen dan ook uit de Europese gerechten wat. Lies tomatensoep en een salade en ik ga voor spaghetti. Hmmm, lekker en inderdaad even wat anders. Lekkere verse sapjes erbij.
Terug in het hotel is het inmiddels kwart voor 8. Lekker douchen en spullen gereed maken voor morgen, want dan moeten we al om 6 uur op. Nu maar lekker slapen.

lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.