Spitsbergen, mei / juni 2015

Reeds in oktober 2013 zagen we een aankondiging voor deze reis in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland. Samen overleggen over de financiën en dan is het ruim 1,5 jaar lang sparen en wachten…..

 

25 mei 2015 – vertrek & volle dag op zee

Vandaag is het eindelijk zo ver. Onze langverwachte reis gaat beginnen. We staan om half 4 op en Josine & Erik brengen ons naar Hansweert. Aldaar is het een grote mierenhoop van mensen en koffers en tassen.

Terwijl de bagage aan boord wordt gehesen, nemen we afscheid en gaan zelf aan boord. Tegen 9 uur varen we, na 2 rondjes draaien om het kompas te kalibreren, dan eindelijk de Westerschelde op. Als we Vlissingen voorbij zijn, horen Josine & Erik bij ons het alarmsignaal afgaan, omdat wij bezig zijn met de evacuatie-oefening.

We zien nog wat steltlopers en de laatste lepelaar en gaan de grote Noordzee op. De zee is redelijk kalm en het weer goed met een aardig zonnetje: het is dus prima vertoeven aan dek. De eerste Jan-van-Genten en Noordse Stormvogels worden al snel gezien. In de middag doe ik een klein dutje.

Lunch en diner zijn prima. Dat belooft wat voor de broeksriem aan het eind van de reis.

Na het avondeten richting de hut, die trouwens super is. Nog even wat lezen of puzzelen, maar de koek is op en de lampjes gaan heel snel uit. Gelukkig vannacht een uur extra slapen omdat we over gaan op de Engelse tijd.

 

26 mei 2015 – op volle zee

Vandaag een volle dag op zee. Het weer is ons weer goed gemutst. Na het ontbijt dus lekker naar buiten. Al snel worden er Witsnuitdolfijnen gezien. De mooi naast de boeg meezwemmen. Prachtige show! De hoeveelheid Jan-van-Genten wordt inmiddels zo groot, dat tellen al geen zin meer heeft. Noordse Stormvogels die achter de boot zo dichtbij langs zweven, dat je niet eens meer wat aan je telelens hebt. Diverse Zeekoeten, zelfs de gebrilde variant, en Alken wisselen elkaar af.

Het hoogtepunt voor mij is wel het zien van de Minke Whale, ofwel de Dwergvinvis! Wat machtig was dat! Nog een groepje Bruinvissen en weer wat Witsnuitdolfijnen komen ons verwelkomen.

We hebben een verplichte briefing over de landingen en krijgen wat informatie over ons bezoek aan Aberdeen morgen. Uiteraard de foto’s kopieëren en even snel bekijken. Zitten toch wel een paar mooie exemplaren tussen.

Na het diner nog een drankje in de bar en als we dan tegen 12 uur naar bed gaan, zien we de haven al. Midden in de nacht leggen we aan, maar aangezien ik als een blok slaap, merk ik daar niets van.

lees verder