Aberdeen / Fair Isle – 27 & 28 mei 2015

27 mei 2015 – Aberdeen

Ik ben al wakker voor de wake-up call van 6 uur. Werp een blik naar buiten en zie wat stenen garageboxen van de haven. Troosteloos gezicht als je dat vergelijkt met gisteren. Voor het ontbijt nog paspoortcontrole en daarna gaan we van boord en de bus in. We rijden via een klein stukje centrum naar the Bullers of Buchan, de kliffen aan de kust, waar de Drieteenmeeuwen, de Noordse Stormvogels en de Papegaaiduikers broeden. Ontzettend mooi om te zien! Het uitzicht is hier prachtig. In de kleine baai zwemt zelfs een Grijze Zeehond. De Zeekoeten en Alken zitten echt op de meest kleine richels en af en toe dondert er ook 1 af. 

Met de bus door naar het volgende punt: Newburgh Seals Beach bij de Ythan River. Daar liggen op het strand honderden Grijze Zeehonden. Helaas heeft er 1 een stuk plastic om zijn nek. Gelukkig heeft Bill erover gebeld met de instanties. Als ze de zeehond kunnen vangen, gaan ze ‘m helpen, anders wordt ie doodgeschoten.

Zowaar zag ik hier ook een geringde 2e kj Kokmeeuw, 2VKP. Ben benieuwd waar die vandaan komt.

Naast de vele Eiders die hier vertoeven, zat er ook nog een mooie man Koningseider! Marcel kon ‘m goed benaderen en heeft mooie foto’s gemaakt.

Om 5 uur vaart de boot weer uit en bij het uitvaren zwaaien de dolfijnen ons letterlijk uit.

 

28 mei 2015 – Fair Isle / Mousa

Vandaag een drukke dag voor de boeg. Na het ontbijt gaan we met de zodiac richting Fair Isle. Al in de zodiac vlakbij de kust, zien we de eerste Grote Jager zwemmen. We laten de spullen achter op het strand en lopen de heuvel op en daar zaten dan de prachtige Papegaaiduikers. Je kon erg dichtbij komen. Ze liepen soms gewoon tussen de mensen door.

Aan de andere kant van de top zie ik zowaar een Sneeuwgors. Helaas kan ik Marcel niet op tijd waarschuwen. We genieten van het prachtige uitzicht en de rust. Als we weer rond zijn op de top, is het helemaal rustig bij de Puffins; nog slechts 2 andere mensen zijn er.
We gaan rustig op de grond zitten en kunnen prachtige foto’s maken. De Puffins zijn nu, zonder mensen, veel onrustiger als er een Grote Jager over komt vliegen. De mensen leveren een stukje bescherming en die is nu weg.

We zijn inmiddels koud van de wind en dalen de heuvel af. Op zoek naar de Fair Isle Winterkoning en andere vogels. We zien een Zwarte Zeekoet in de haven en diverse Rouwkwikstaarten. We horen de FIW en zien ‘m gelukkig niet veel later ook.

Omdat er verderop het eiland een aantal Kleine Jagers broedt, wandelen we het eiland op. En zowaar middenin het veld zit een licht Kleine Jager. Ze probeert ons te misleiden door op te vliegen en een stuk verderop te landen. Zodra we voorbij zijn, vliegt ze weer terug en gaat weer op haar nest zitten. Iets verder zien we zelfs een koppeltje Kleine Jagers. Dit keer de donkere variant. De Grote Jagers vliegen ons trouwens hier om de oren. 

Bij terugkomst in de haven de laarzen weer aan en het reddingsvest. In de zodiac met een kleine omweg via een stukje grot waar Drieteenmeeuwen aan het broeden zijn, naar de boot. We varen door naar Mousa, waar we later op de avond aan land gaan voor de Stormvogeltjes. Deze nestelen in de muurtjes en de ‘broch‘ (een ronde stenen toren). Ze maken snorrende en knorrende geluidjes en het is super leuk om dit te horen. Verder weer broedende Kleine Jager en Grote Jager en baltsende Watersnippen. Het slaan van de staartpennen tijdens de baltsvlucht klinkt voor mij als een oud computerspelletje.

Als de duisternis tegen 23.30 uur dan eindelijk valt, komen de Stormvogeltjes aan land en vliegen net als vleermuizen razendsnel om je heen. We zien er 1 van heel dichtbij het muurtje in knallen en later om de broch is het een prachtig gezicht.

In het donker weer terug naar de boot, alwaar we nog even een kopje thee drinken voor het slapen gaan. Het was een lange dag.

lees verder