Longyearbyen – 4 en 5 juni 2015

4 en 5 juni 2015 – Longyearbyen

Vannacht toch heerlijk geslapen. Paar keer wakker geworden van de flinke deining; we hadden uiteindelijk zelfs windkracht 11. Maar dan gewoon omdraaien op andere zij en weer verder slapen. In de ochtend de hotelrekening betalen en het laatste stuk naar Spitsbergen varen.

Er worden onderweg een paar blows gezien van walvissen. Ik ben helaas net te laat op het dek. Verder Kleine Alken, Papegaaiduikers en zelfs de Koningseider vliegt langs. Naarmate we dichterbij de kust komen, wordt de zee ook weer wat rustiger.

De Ortelius vaart richting Polepynten, een soort uitstekend stuk land. Daar zouden de Walrussen zitten. En als het weer het zou toelaten, zouden we hier ook aan land gaan om de Walrussen van dichtbij te zien. Maar ook nu was er weer teveel wind die dwars door de baai waaide en ervoor had gezorgd dat de Walrussen een andere rustplek hadden uitgekozen. Geen Walrus te bekennen op Polepynten.

We bezoeken nog een baai en varen daarna rustig richting Longyearbyen waar we zo ongeveer net na middernacht aankomen. De kapitein legt de boot aan de kade en we brengen de laatste nacht aan boord door. Na het ontbijt is het dan tijd om te ontschepen. Veel reizigers worden naar de luchthaven gebracht. En een aantal wordt afgezet bij een hotel of bij Coal Miners’ Cabin, onze accommodatie voor de komende week. Want wij blijven nog lekker een ruime week hier. Eerst gaan we een fotografiereis doen hier in Longyearbyen en daarna blijven we zelf nog 2 extra nachten om te wandelen en om rustig aan weer in te pakken voor de terugreis naar Nederland.

lees verder