Op volle zee en pakijs – 1, 2 en 3 juni 2015

1 juni 2015 – op volle zee

Vandaag een hele dag op zee. De temperatuur is 1° Celsius, maar met windkracht 7/8 voelt dat toch een stuk minder warm. Dik ingepakt staat iedereen dan ook op het dek zoveel mogelijk in de luwte te genieten. 

De Noordse Stormvogels zijn van uiterlijk veranderd. Inmiddels zien we veel meer donkere varianten. Leuk om zowel de lichte als donkere variant in 1 te krijgen, maar zeer zeker niet makkelijk.

Verder laat het zeezoogdierenleven het wat afweten helaas. Maar ondanks dat is het volop genieten en gewoon niet voor te stellen hoe ver we van land af zijn. De Noordse Stormvogels blijven ons gezellig vergezellen, dus vervelen doen we ons toch niet.

 

2 juni 2015 – pakijs

Als we waker worden en naar buiten kijken, zien we de eerste ijsbrokken al langs drijven. We zijn bij het pakijs. Het wordt snel wat dichter, maar als we na het ontbijt naar buiten lopen, is het ijs zo goed als verdwenen. Niet leuk natuurlijk. Gelukkig varen we niet veel later dan toch het pakijs weer in. Wat is dit onbeschrijflijk mooi! De ijsbrokken in verschillende kleuren blauw/groen. Af en toe bedekt met wat oudere pootafdrukken van ijsberen. Zou het dan toch….

Het is een sprookjesachtige wereld, niet te beschrijven eigenlijk. Iedereen staat dan ook wel ademloos en doodstil te genieten van dit prachtigs. We naderen een Klapmuts die op een ijsschots ligt te rusten. Pas als we dichtbij zijn, schiet ie het water in. Naast de Noordse Stormvogels die ons weer vergezellen, zien we ook de prachtige Grote Burgemeester. Zowel volwassen vogels als een jongere (2 kj). En we zien ook diverse Ivoormeeuwen, ook wel de White Ghost genoemd. WOW! Als ze op het ijs zitten, zie je alleen maar een paar zwarte pootjes staan en iets hoger een zwart oogje. In de lucht zie je een spierwitte vogel tegen de grijze lucht. Echt heel bijzonder.

We varen ook nog langs het skelet van een zeehond en ik fotografeer op afstand nog een jongere Klapmuts.

Het is erg vreemd als de Ortelius door het ijs breekt. Het schip beukt en het ijs kraakt als het zijn verzet moet opgeven. De temperatuur is rond het vriespunt en de windkracht is rond 5 en omdat we langzaam varen is het goed uit te houden op het dek. Het plan is om de hele nacht door het pakijs te varen, dus we bespreken een nachtshift. Ik kruip wat vroeger mijn bed in, om Marcel later te kunnen aflossen.

 

3 juni 2015 – op volle zee

Vandaag is de oversteek van Groenland naar Spitsbergen. We varen vroeg in de ochtend nog wel door wat ijs, maar al snel kiezen we het ruime sop. De windkracht neemt toe tot 9 en de boot schommelt dan ook flink heen en weer. Ondanks pleisters en pilletjes voelen sommigen zich dan ook zeker niet lekker.

Tijdens het diner wordt de hele catering- en hotelcrew aan ons voorgesteld en bedankt onder luid applaus. Als we na het diner moe van al het niets doen vandaag ons bed inrollen (letterlijk en figuurlijk), staat ons nog een ruwe nacht te wachten. Alles goed opgeborgen en weggestopt, zodat er niets kan gaan rollen. Welterusten….

lees verder